Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun, Birleşen Dosyanın İddianamesini Okuduğu Sırada, Sanık Avukatlarının Alkışlaması, Masalara Vurması ve Bazı Sanıkların Da Ayağa Kalkarak Mahkemeye Karşı Konuşmaları, Duruşmada

''Ergenekon'' davasında, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun, birleşen dosyanın iddianamesini okuduğu sırada, sanık avukatlarının alkışlaması, masalara vurması ve sanıkların da ayağa kalkarak mahkemeye karşı konuşmaları karmaşaya neden oldu.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki öğleden sonra devam edilen duruşmada, Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, avukat Vural Ergül'ün mahkemenin kararı üzerine salona girmediğini belirtti.

Ardından duruşmada, üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu, birleşen dosyanın iddianamesini okumaya başladı.

Ancak, sanık avukatları kendilerine söz verilmesi konusunda ısrar etti.

Başkan Özese, iddianame okunduktan sonra savcıya esas hakkındaki görüşü konusunda söz verileceğini ve daha sonra avukatlara beyanda bulunmaları için süre tanınacağını anımsattı.

Bu arada bazı avukatlar da Ergül'ün salondan robokoplar aracılığıyla ayrılmasına meslektaşları olarak izin vermediklerini belirterek, Ergül'ün mahkemenin talimatıyla değil, kendi isteğiyle salonu terk ettiğini söyledi.

Hakim Haşıloğlu'nun birleşen dosyanın iddianamesini okumaya devam ettiği sırada, itirazlarına devam eden avukatlar ısrarla kendilerine söz verilemesini istedi.

İddianame okunurken, Başkan Özese ile sanık avukatları arasında sözlü tartışma yaşandı.

Avukatlar, ayağa kalkıp Başkan Özese ile bağırarak konuşurken, salonda bulunan CHP'li vekiller de avukatları desteklemek amacıyla alkışladı.

-''İsteyen dışarı çıkabilir''-

Mahkeme Başkanı Özese, itirazların devam etmesi üzerine, ''Yargılamayı kesintiye uğratmayın. Dinlemek istemeyen dışarı çıkabilir. Söz vermiyorum'' diye uyarılarda bulundu.

Duruşmada 5 dakika söz verilen tutuklu sanık emekli Tuğgeneral Veli Küçük'ün avukatı olan kızı Zeynep Küçük, mahkemenin iddianamenin birleştirilmesi kararını kendisinin aldığını, taraflara söz vermediğini kaydetti.

Küçük, davada gelinen aşamadan sonra yeni bir iddianamenin birleştirilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, mahkemenin birleşme kararına karşı beyanlarda bulunulması için tanınan 7 günlük yasal süreye uymadığını söyledi.

Salonda avukatların ön tarafında jandarmaların yer almasını eleştiren Küçük, ''Duruşmada söz isteyen avukatlara, jandarmayla göz dağı veriyorsunuz. Avukatları, robokoplarla salondan atarak, dışarıdaki kalabalıktan korkarak, yüz binleri yok sayarak, nereye kadar gideceksiniz-'' diye konuştu.

Küçük'ün bu sözleri salonda bulunan avukatlar ve milletvekilleri tarafından alkışlanırken, avukatların masalarına elleriyle vurarak, heyeti protesto ettikleri görüldü.

-Salondaki karmaşa-

Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, salondakileri sakin olması konusunda uyarırken, Zeynep Küçük'ün de mikrofonunu kapattırdı.

Salonda yaşanan karmaşa sırasında üye hakim Haşıloğlu, iddianameyi okurken yer yer ara vermek zorunda kaldı. Başkan Özese de sürekli ''Söz vermiyorum. Buyurun dinleyin. Dinlemek istemeyen çıkabilir. Sakin olun'' diye uyarılarda bulunarak, salondakileri yatıştırmaya çalıştı.

Bu sırada, salondaki sanıklar da ayağa kalkarken, tutuklu yargılanan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, emekli Orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız duruşma salonunu terk etti.

Başkan Özese de salondaki avukatların alkışladıkları, masalarına vurduklarını, bazı sanıkların da ayağa kalkarak mahkemeye karşı konuştuklarını tutanağa geçirdi.

Mahkeme Başkanı Özese, yaşanan bu karmaşa üzerine duruşmaya ara verdi.

Muhabir: Hanife Sevinç - Murat Kaya - Enes Can

Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
Kaynak: AA