'kanunun Uzatılmaması İşçi Çıkışlarını Hızlandıracak'

Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'ndeki iş adamları ve il yöneticileri düzenledikleri ortak toplantıda, 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun'un uzatılmaması halinde işçi çıkışlarının hızlanacağı endişesini dile getirdi.

Adıyamanlı iş adamları, KOBİ'lere büyük katkı sağlayan ve yıl Sonu itibarıyla uygulama süresi Sona erecek, 5084 Sayılı Yatırımların ve İstihdamın Teşviki Hakkında Kanun'un uygulama süresinin uzatılmasını ya da yeni bir teşvik yasasının yürürlüğe konulmasını istedi. Adıyaman Sanayi ve Genç İşadamları Derneği (ASGİAD) Başkanı Fatih Bilgiç, Organize Sanayi Sitesi'ndeki bir restoranda iş adamlarının katılımıyla düzenlediği toplantıda, Son 10 yılda Adıyaman'da büyük bir sanayileşme sürecinin yaşandığını söyledi.

İlgili kanunun bunda önemli bir etken olduğunu ifade eden Bilgiç, ''Bu yasa ilelebet devam edecek bir yasa değil. Ama ülkemizin içinde bulunduğu konum ve dünyadaki ekonomik krizleri göz önünde bulundurduğumuzda, şu an itibarıyla en azından 1 -2 yıl daha sürenin uzatılmasının zorunluluk teşkil ettiğini düşünüyoruz.'' dedi.

Büyüme rakamlarına değinen Bilgiç, yıl Sonunda yüzde 3 büyüme rakamının tutturulamayacağının öngörüldüğünü belirterek, şöyle devam etti: ''Yasanın yürürlükten kaldırılması halinde Türkiye'deki büyüme rakamlarının tamamen düşeceğini savunuyoruz. Sayın Başbakanımız, 'Ekonomik kriz ülkemizi teğet geçti' diyerek güzel ifade etti.

Ama bu yasanın süresi uzatılmazsa teğet geçiş bizi doğrudan etkileyecek bir yapıya bürünecektir. Bu nedenle Teşvik Yasasının uzatılmasını umut ediyoruz.'' Bilgiç, kanunun süresinin uzatılmaması halinde ise yeni bir teşvik yasasının yürürlüğe konulması gerektiğini sözlerine ekledi.Belediye Başkanı Necip Büyükaslan ise yasanın süresinin uzatılması için tek yolun konunun Başbakan'a iletilmesi olduğunu ifade ederek, çözüm yolu olarak da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı gösterdi. Sorunun sadece Adıyaman'ı değil, yasadan yararlanan 49 il için geçerli olduğunu ifade eden Büyükaslan, ''İllerin ticaret ve sanayi odası başkanları kendi aralarında bir araya gelirlerse ve TOBB Başkanı'nı da devreye sokarlarsa Başbakan'dan bir randevu alınarak konu kendisine iletilmelidir.'' diye konuştu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adıyaman Şubesi Başkanı Mehmet Dağtekin ise yasanın süresinin uzatılmasıyla ilgili talebin Başbakan'a, Maliye Bakanı ve Ekonomi Bakanı ile ilgili kurumlara iletildiğini aktardı.Adıyaman Tekstil Hazır Giyim Kümelenme Derneği Başkanı İsmet Açıkgöz de 5084 sayılı kanunun süresinin uzatılmaması durumunda ciddi sorunlar yaşanacağını dile getirerek, kayıt dışı çalışan oranının yüzde 3'lerde olduğu Adıyaman'da yasanın süresinin bitmesiyle bu oranın artacağını öne sürdü .