Başbakan Yardımcısı Atalay Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''On yılık hükümetimiz döneminde Türkiye olarak Haydar Aliyev'in büyük ve derin ifadesinin, 'Tek millet iki devlet' sözünün hakkını vermeye çalışıyoruz'' dedi.

Atalay, bir otelde düzenlenen ''Haydar Aliyev Dünyasında Kültür ve Sanat Konferansı''ndaki konuşmasında, etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in ölüm yılında anılmasına yönelik düzenlenen etkinliği önemli bulduğunu ifade eden Atalay, ''Haydar Aliyev Türk dünyasının ve özellikle Türkiye- Azerbaycan dostluk ve işbirliğinin bir sembolüdür. Halen sembolü olmaya devam ediyor, vefatından bu kadar yıl sonra'' diye konuştu.

Aliyev'in derin izler bıraktığını belirten Atalay, Türkiye'de onun daha çok siyasal yönünün ve siyasal başarılarının bilindiğini söyledi.

Sovyetler Birliği döneminde siyasi yeteneğiyle en üst noktalara yükselmeyi başaran Aliyev'in, Sovyetler'in dağılma sürecinde Azerbaycan'ın bağımsızlığı için kritik ve belirleyici rol oynadığını hatırlattı.

Atalay, Aliyev'in kültür ve sanata da ayrı önem verdiğini vurgulayarak, ''Aliyev aynı zamanda hayatı boyunca Azerbaycan halkının köklü kültürünü, eğitim ve sanat dünyasındaki başarılarını geliştirmek yönünde adımlar atmış, kültüre, sanata, edebiyata ve ilme destek vermiş bir liderdir'' dedi.

Aliyev'in Azerbaycan kültür ve sanatına verdiği önemi gösteren bazı örnekleri katılımcılarla paylaşan Beşir Atalay, ''Aliyev'in özel kararnamesiyle Dede Korkut'un 1300. doğum yılının kutlanması onun bütün Türk tarih ve kültürüne verdiği değerin başka bir örneğidir'' diye konuştu.

Haydar Aliyev'in Türkiye ve Azerbaycan'a yönelik ''Tek millet iki devlet'' sözünü hatırlatan Atalay, ''Türkiye ve Azerbaycan, ortak dile, tarihi, kültürel ve dini değerlere sahip iki kardeş ülkedir. Her ne kadar Sovyet döneminde bu iki kardeş ülke arasında ilişkiler kısmi kesintiye uğramış olmasa da yine Aliyev'in sözleriyle 'ortak kültürel miras' sayesinde bu durum hızla aşılmış ve hep var olan gönül birliği güçlenerek sürmüştür ve inşallah sürecektir'' dedi.

-''Aliyev'in dünyasında kültür ve sanatın yeri büyüktü''-

Başbakan Yardımcısı Atalay, Aliyev'in Türkiye ve Azerbaycan'ın ortak değerlerinin gelecek kuşaklara öğretilmesi, canlı tutulması ve dünyaya tanıtılmasına önem verdiğini aktardı.

Ülkelerin kültür, sanat ve bilim alanındaki başarıları ve güçleriyle saygınlık kazandıklarını vurgulayan Atalay, ülkeler arasındaki gerçek rekabetin bilim ve kültür arasında yürütüldüğüne dikkati çekti.

Atalay, şunları söyledi:

''Bunun bilincindeydi Aliyev. Bir yandan Türkiye ile petrol, doğalgaz hatları, demiryolu bağlantıları gibi ticari ve ekonomik köprüleri kurarken diğer yandan da Türkiye ile Azerbaycan arasında bilim, kültür ve sanat alanında köprülerin geliştirilmesine önderlik etmiştir. Haydar Aliyev'in dünyasında kültür ve sanatın yeri büyüktü. O, milletin zenginliğinin bunlarla olduğunu, olacağını biliyordu. Türk dünyasının birlikteliğinde, irtibatlarının artmasında kültür ve sanat değerlerimizin önemini de o çok iyi biliyordu. O yolda yürümeliyiz. Bunu hepimiz çok önemli görmeliyiz. O zenginliği hepimiz görmeliyiz. Tek millet olma bilinci böyle gelişir. Sadece siyaset bazen yetersiz kalabilir, ekonomik ilişkiler, tek millet oluşumuz ortak değerlerimizle dinimizle tarihimizle kültürümüzle kültür adamlarımızla sanat adamlarımızla düşünce adamlarımızla yazarlarımızla ancak zenginleşir ve zenginleşecektir. Haydar Aliyev bunu öne çıkarmıştır.''

''2002'den bugüne on yılık hükümetimiz döneminde Türkiye olarak Haydar Aliyev'in büyük ve derin ifadesinin, 'Tek millet iki devlet' sözünün hakkını vermeye çalışıyoruz'' diyen Atalay, Azerbaycan'la kardeşliğin her açıdan güçlendirilmesinin çabası içinde olduklarını vurguladı.

Kültür ve sanat adamlarını irtibatlarının artması için teşvik ettiklerini, ortak kültür ve sanat ortamlarının genişlemesi için çaba sarf ettiklerini bildiren Atalay, ortak film yapımının gündemde olduğunu, iki ülkenin ilgili bakanlarının konuyla ilgilendiğini kaydetti.

-Kültür ve Turizm Bakanı Günay-

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da Azerbaycan'ın ekonomi ve medeni alanda geliştiğini belirterek, ''Bütün bu gelişmelerin temelinde Haydar Aliyev'in yol göstericiliğinin olduğuna bütün kalbimle inanıyorum'' dedi.

Azerbaycan'a ilk kez 1992'de gittiğini dile getiren Günay, o dönemde herkesin Azerbaycan'ın bağımsızlığının temellenmesi ve medeni inkişafı için Haydar Aliyev'in önderliği ele alması düşüncesini paylaştığını anlattı.

Söz konusu dönemde Haydar Aliyev Azerbaycan'ın başına geçmesi için dua ettiklerini dile getiren Günay, Aliyev'in 10 yıl boyunca rehberliğini yüklendiği Azerbaycan'ın siyasi, ekonomik sosyal ve kültürel gelişmelerine imza attığını söyledi.

Günay, Kültür ve Turizm Bakanı olduğunda da ilk ziyaretini Azerbaycan'a yaptığını, bu sayede bu ülkedeki imar çalışmalarını ve medeniyet alanındaki büyük gelişmeleri gördüğünü aktardı.

Azerbaycan'da yeni restorasyonların yapıldığını, yeni müzeler, yeni kültür merkezlerinin göz kamaştırıcı biçimde yükseldiğini kaydeden Günay, ''Bütün bu gelişmelerin temelinde Haydar Aliyev'in yol göstericiliğinin olduğuna bütün kalbimle inanıyorum'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından konferans başladı.

Muhabir: Sarp Özer-Tuğba Özgür Durmaz

Yayıncı: Tolga Özgenç
Kaynak: AA