İğdır'da Erozyonla Mücadele Çalışmaları

Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanefi Avcı ve beraberindeki heyet, Iğdır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş’ u makamında ziyaret ettiler.

İğdır'da Erozyonla Mücadele Çalışmaları
ÇEM Genel Müdürü Hanefi Avcı, Daire Başkanı Mahmut Temiz, Erzurum Orman Bölge Müdürü Cafer Orhan, Orman ve Köy İlişkileri Daire Başkanı Mahmut Aydın, Iğdır Orman İşletme Müdürü Hasraf Aka’ın katılımıyla gerçekleşen ziyarette; erozyonla mücadele ile ilgili konular ele alındı.

Ziyaret sırasında konuşan ÇEM Genel Müdürü Hanefi Avc, Iğdır'ın Aralık bölgesinde rüzgar erozyonunun sebep olduğu olumsuz etkilere değinerek, ülke genelinde ‘Rüzgar Erozyonu’ sahalarında Konya ilinden sonra Iğdır ilinin ikinci sırada yer aldığını kaydetti

Aralık ilçesindeki Ağrı dağı eteklerinde bulunan 13 bin 542 hektarlık alanın risk altında olduğunu hatırlatarak Avcı, “Iğdır’da, şu ana kadar yapılan mücadele çalışmalarında önemli derecede yol kat edildiği görülmektedir. Burada yapılan mücadele çalışmalarında, başta Iğdır İl Özel İdaresi olmak üzere bütün ilgili kurumları tebrik etmek istiyorum” dedi.

Iğdır İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ferhat Akkuş, yörede ‘Rüzgar Erozyonu’nun sebep olduğu olumsuz etkiler ve bu hususta yapılan çalışmalara değinerek, “İl Özel İdaresi olarak şu ana kadar Aralık ilçesi Ağrı dağı bölgesinde erozyonla mücadele çalışmalarımızda yer altı su kuyusu, damla sulama, kafes tel çit, rüzgar perdesi (sap perde) gibi bir çok çalışmalar yapıldı. Ayrıca bu bölgede 2011 yılı itibariyle 530 hektarlık alanda 550 bin fidan dikimi yapılarak, bu alanda erozyonun sebep olduğu olumsuz etkiler sıfıra indirilmiştir. Her yıl rüzgarın sebep olduğu yağmur, buzul ve karların erimesi sonucu oluşan sel nedeniyle bu alanda önemli derecede tahribatlar oluşmaktadır. Buna karşı önlem almazsak gelecek nesilleri çok daha zor şartlar altında yaşamaya bırakırız. Bu nedenle kurum olarak erozyonla mücadele konusunda her türlü desteği vermeye hazırız” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA