Ak Parti'li Özdağ Açıklaması

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Atatürk Araştırma Merkezi'nin, Atatürk'ü, insan, komutan, siyasi yönüyle araştırıp ortaya koyacak kurum olarak çalışması gerektiğini söyledi.

TBMM Genel Kurulu'nda, RTÜK, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Vakıflar Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Atatürk Kültür Merkezi, Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu'nun 2013 yılı bütçeleri üzerindeki görüşmeler sürüyor.

BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt, ''Yeni dönem gazetecilik kriterlerinden biri; bin düşün ama hiç söyleme'' dedi.

Kurt, ''Siz bugüne kadar Başbakan'ın uçağında muhalif bir gazeteci gördünüz mü-'' diye sordu.

BDP Mardin Milletvekili Erol Dora, Lozan'da azınlıklara tanınan hakların, birtakım kısıtlamalarla budandığını öne sürdü.

Azınlık vakıflarıyla ilgili önemli düzenlemelerin yapıldığını belirten Dora, atılan bu olumlu adımların azınlık vakıflarının sorunlarını çözmede yetersiz olduğunu ifade etti.

Dora, Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılması gerektiğini söyledi.

BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, bütçesi görüşülen kuruluşların evrensel değerde olmadığını; ''Türk ve Türklük içine sıkıştırıldığını'' öne sürdü.

Kürtlerin kendi dillerinde eğitim görme hakkına sahip olacaklarını belirten Birtane, bu kurumların bu tür çalışmaların içinde olması gerektiğini savundu.

BDP Bitlis Milletvekil Hüsamettin Zenderlioğlu da Kürtçenin eğitim dili olması gerektiğini öne sürdü. Zenderlioğlu, konuşmasında Kürtçe bir dörtlük okudu.

-3 bin 700 vakıf eseri restore edildi-

AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, ata yadigarı vakıf eserlerinin restorasyonunun kendilerine nasip olduğunu vurgulayarak, çok sayıda eserin kurtarıldığını anlattı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş, kendi dönemlerinde 3 bin 700 vakıf eserinin restore edildiğini, kendilerinden önceki dönemde bunun onda birinin bile yapılamadığını dile getirdi.

AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, ''Atatürk'ün en çok anlatılan aynı zamanda en az anlaşılan kişi'' olduğunu kaydederek, eleştirel gözden anlatılmayan hiçbir tarihi şahsiyetin gerçek manada anlaşılmadığını söyledi.

Özdağ, ''Atatürk'ün üstün meziyetleri vardı, ama zaafları da vardı, doğruları vardı ama hataları da vardı. Cüret ve cesareti vardı ama korkuları da vardı. Alkışlanacak, taklit edilecek yönleri vardı ama eleştirilecek yönleri de vardı. Yumruğu vardı ama kalbi de vardı. Böyle bir Atatürk,tabulaştırılarak toplumdan koparılmış Atatürk'ten bin defa daha evladır. Unutulmamalı ki layüsellik sadece Allah'a aittir. Atatürk'ü heykel bekçiliği yaparak değil, emanetlerinin bekçiliğini yaparak takdim etmek...'' ifadelerini kullandı.

Demokrasilerde tabuların değil hür ve eşit vatandaşların olduğunun altını çizen Özdağ, demokrasilerde tabulaştırılmış kişilerin olamayacağını, Atatürk Araştırma Merkezi'ne çok büyük görev düştüğünü, Atatürk'ü insan, komutan, siyasi yönüyle araştırıp ortaya koyacak kurum olarak çalışması gerektiğini anlattı.

-''Korku imparatorluğunu tarihe gömeceğiz''-

CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse, son 10 yılda Türkiye'de bir korku imparatorluğu yaratıldığını, yargı, üniversiteler, basın-yayın organları hatta Parlamento'nun baskı altına alındığını savunarak, CHP olarak bu korku imparatorluğunu tarihe gömmeye kararlı olduklarını söyledi.

Köse, ''Ekonomide pembe tablolar çizmesine, rakamlara takla attırmasına karşın yalnızca ekonomik çöküş yıllarında sayıları anormal artan hayat kadını sayısını son 10 yılda 25 binden 110 bine çıkardığı, çocuğuna süt alamadığından annelerin intihar etmesine neden olan bir ekonomiyi bu halka reva gördüğü, İsrail'i korumak için komşularımızla kötü olmak pahasına Kürecik Radar İstasyonu'nun kurduğu, patriot füzelerini de bu topraklara yerleştireceği, dış politikayı sıfır sorunla alıp ülkemizi etrafı düşmanlarla çevrili bir coğrafyaya dönüştürdüğü, sıfır terörle aldığı Anadolu'yu ağlayan analarla dolu bir coğrafyaya çevirdiği için bu bütçeye 'hayır' diyoruz'' dedi.

Muhabir: Melda Çetiner - Alp Özden

Yayıncı: Sefa Salantur
Kaynak: AA