Çin’den Vietnam’daki Protestolara Cevap

Pekin yönetimi, Vietnam’in başkenti Hanoi’de düzenlenen Çin karşıtı protestolar ile ilgili bir açıklama yaptı.

Pekin’de düzenlenen olağan basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Çin Dışişleri sözcüsü Hong Lei, ülkesinin Güney Çin Denizi’ndeki Nansha adası ve etrafındaki sular üzerinde tartışmasız egemenliği olduğunu savundu. Nansha adası ile tartışmanın büyümesi ve karmaşık hale gelmesini desteleyecek ve tetikleyecek eylemlerin kabul edilemeyeceğini söyleyen Hong Lei, Vietnam tarafından ülkesinde yaşayan Çin vatandaşları ve kurumların güvenlikleri ve hukuki haklarının korunması için sonuç verici önlemler almasını istedi.Hanoi'de toplanan yüzlerce gösterici, Çin'in, Vietnam'ın Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı bölgelerde tek taraflı petrol araması talebini kınamıştı. Vietnamlılar eylem sırasında, "Kahrolsun Çin saldırıları" , "Kahrolsun Çin" sloganları atmış ve hazırladıkları dövizlere "Çin dünya barışını tehdit ettiyor" diye yazmıştı. Petrol ve gaz açısından çok zengin olan Güney Çin Denizi sularında Çin, Vietnam, Filipinler, Tayvan, Malezya ve Brunei hak iddia ediyor.Öte yandan, Çin ile Filipinler, Malezya, Brunei ve Vietnam arasında düzenlenecek bakan yardımcıları düzeyindeki toplantının ertelendiği açıklandı.Sözcü Hong Lei konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Çin'in ilgili taraflardan bölgesel barış ve istikrara önem vererek, karşılıklı güveni artıracak ve işbirliğini ilerletecek girişimlerde bulunmalarını istediğini ifade etti.

Çin'in Güney Çin Denizi sorunundaki tutumunun net ve aynı olduğunu belirten Hong Lei, tüm anlaşmazlıkların ilgili ülkelerce diyalog ve müzakere yollarıyla çözülmesi gerektiğini söyledi.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, 7 Aralık'ta yaptığı açıklamada, 12 Aralık'ta yapılması planlanan Çin Güney Denizi Sorunu Bakan Yardımcıları Toplantısı'nın ertelendiğini belirtmişti. Toplantının yeni tarihi ile alakalı bir bilgi verilmezken, Malezya ve Brunei temsilcilerinin toplantıya katılamayacakları bildirildi.