Türkiye, Güney Kore İle Arasındaki Ticaret Açığını Tarım İhracatı İle Kapatacak

Türkiye ile Güney Kore, tarım alanında geniş çerçeveli işbirliği anlaşması yaptı.

İki ülke arasında bu alanda yapılan ilk anlaşma olması bakımından önem kaydeden anlaşma ile Türkiye, Güney Kore’ye yapacağı tarımsal ürün ihracatı ile aradaki ticaret açığını kapatmayı amaçlıyor. Bakan Eker, özellikle Uzakdoğu ülkelerinin gıda tüketiminde yaşanan değişime dikkat çekerek, bu anlaşma çerçevesinde Kore’ye başta zeytin yağı olmak üzere, et ve süt ürünleri ile organik ürünler pazarlayacaklarını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile mevkidaşı Güney Kore Tarım Bakanı Suh Kyu-Yung arasında tarımsal işbirliği anlaşması imzalandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda gerçekleşen törende Bakan Eker ile konuk bakan anlaşmayı değerlendirdi. Güney Kore’ye 22 Haziran’da yaptığı ziyaret sırasında Bakan Yung’u Türkiye’ye davet ettiğini belirten Eker, kısa bir süre sonra davete icabet edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bu ziyaret esnasında iki ülke arasında tarım teknik işbirliği anlaşması yaptıklarını aktaran Bakan Eker, iki ülke arasındaki gönül bağı ve birçok alandaki ekonomik işbirliğine artık tarımın da dahil olacağını vurguladı.

İki ülke arasındaki ekonomik hacmi değerlendiren Eker, Türkiye ile Güney Kore arasında 6.8 milyar dolarlık ticaret hacminin sadece 53 milyon dolarlık kısmını tarımın oluşturduğuna dikkat çekti. Tarım ürünü ihracatının ise 44 milyon 420 bin dolar, ithalatın da 8 milyon 690 bin dolar olduğunu kaydeden Eker, iki ülkenin kapasitesinin bundan daha fazla olduğunun altını çizdi.

"KORE HALKININ PİRİNÇ TÜKETİMİNİN YERİNİ ET VE SÜT ÜRÜNLERİ ALMAYA BAŞLADI"

Güney Kore’nin dünyanın en büyük ekonomilerinden birisi olduğuna dikkat çeken Eker, özellikle tarımsal ürün ithalatı konusunda önemli bir potansiyele sahip olduğunu bildirdi. Kore halkının günlük beslenmesinde son dönemde değişiklik yaşandığını anlatan Eker, son dönemde pirinç tüketiminin yerini et ve süt ürünleri, meyve ve unlu mamüllerin aldığını, bu noktada Türkiye’nin önemli bir rol alabileceğini dile getirdi.Bakan Eker, tarım alanında ilk defa yapılan işbirliği anlaşmasıyla iç ve dış tarım politikaları ile kırsal kalkınma politikaları konusunda bilgi alışverişi, tarımın ve ilgili sanayilerin gelişmesine yönelik tecrübe paylaşımı, teknik bilgi ve uzman değişimi, tarım ürünlerinin işlenmesi, dağıtımı ve pazarlanması hususunda bilgi paylaşımı, tarımsal gıda ile ilgili sempozyum, seminer, fuar ve sergi etkinliklerinin düzenlenmesinin amaçlandığını açıkladı.

"TÜRKİYE İLE ÖNEMLİ SİNERJİ YAKALAYACAĞIZ"

Güney Kore Tarım Bakanı Suh Kyu-Yung ise Türkiye ile imzalanan serbest ticaret anlaşmasının ardından imzalanan bu işbirliği anlaşmasının önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin geniş bir toprağa ve uygun iklim koşullarına sahip olduğunu, onun için tarım alanında önemli partner olabileceklerini vurguladı. Koreli bakan, Türkiye’nin tarımdaki deneyimi ve kendi teknolojilerinin birlikteliği ile önemli bir sinerji yakalayacaklarına dikkat çekti.

"KORE, ZEYTİN YAĞI İÇİN ÖNEMLİ PAZARIMIZ OLACAK"

Bir gazetecinin Kore ile yapılan bu anlaşmanın önemini sorması üzerine ise Bakan Eker, Güney Kore’nin giderek büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu ve kişi başı milli gelirinin 30 bin dolar olduğunu hatırlatarak, Uzakdoğu'da yaşanan gıda tüketimi değişimini yineledi. Eker, özellikle Zeytin yağının üretiminden ambalajına ve pazarlanmasına kadar Kore’nin önemli bir pazar olabileceğini kaydeden Eker, yine organik ürün için önemli bir pazar olduğunu, onun için de Güney Kore ile büyük tarımsal işbirliğinin yakalanacağını söyledi.

Konuşmaların ardından iki bakan birbirlerine çeşitli hediyeler takdim etti. Koreli bakan, Eker’in hediyesini odasının en görünür yerine koyacağını ve böylece misafirlerine Türkiye’yi anlatacağını ifade etti.

Bakan Mehdi Eker, son olarak mevkidaşından gerek 2016 EXPO Antalya gerekse de 2020 EXPO için destek istedi.