Bakan Günay Açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Demre'nin tarihi zenginliklerine dikkati çekerek, ''Likya sahilini bütünüyle zaten Dünya Mirası Aday Listesi'ne almıştık. Ümit ediyorum ki böyle çalışmaya devam edersek bir süre sonra Demre, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girecek'' dedi.

Antalya'nın Demre ilçesinde yer alan antik Andriake Liman Kenti'nde restorasyonu tamamlanan Onurlandırma Anıtı'nın açılış törenine katılan Bakan Günay, liman kentinde de incelemelerde bulundu. İncelemeler sırasında Günay'a eşlik edenler arasında yer alan Demre Belediye Başkanı Süleyman Topçu'nun restorasyon işlemlerinde çalışanların Demreli olduğunu belirtmesi üzerine Bakan Günay, ''Kendine yazma bunları. Bu sefer Demre Belediye Başkanlığı'na adayım'' şeklinde espri yaptı.

İncelemelerde kendisine eşlik edenlere dönen Günay, bazı basın mensuplarının kendisine belediye başkanlığı adayı olup olmayacağını sorduklarını, kendisinin de bu soruya Demre'ye belediye başkan adayı olacağını söyleyerek cevap verdiğini söyledi.

Ardından Onurlandırma Anıtı'nda incelemelerde bulunan ve anıt hakkında bilgi alan Ertuğrul Günay, restorasyonu tamamlanan anıtın açılış kurdelesini kesti.

Bakan Günay, bu yıl başlattıkları çalışma çerçevesinde karşılama merkezinden granaryuma kadar olan alanda bir müze çalışması yapacaklarını kaydetti.

Projenin 2013 yılı sonunda tamamlanacağını ifade eden Günay, bu sırada kendisine ''Seçimden önce açacağız'' diyen belediye başkanı Topçu'ya ''Evet, seçimden önce yapmam şart, Demre Belediye Başkanlığı'na aday olacağım için...'' diye esprili cevap verdi.

Demre'nin çok önemli kültürel merkezleri olduğunu vurgulayan Günay, Myra, Noel Baba gibi birçok yerde çalışmalar yaptıklarını, yakın zamanda marinanın da ihale sonuçlarının belli olacağını kaydetti.

Günay, ''Demre Antalya ve Türkiye turizminin tarih zenginlikleriyle bilinen çok güzel merkezlerinden biri olacak. Seralarda da inşallah büyük bereket kazanırsınız, ama turizmde çok büyük bir bereket var. Bunu bilin ve bu konuda hep beraber çalışalım'' dedi.

Günay, bir hayali olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

''Demre'nin bütünüyle Dünya Mirası Listesi'ne gireceğini tahmin ediyorum. Noel Baba Dünya Mirası Aday Listesi'nde, Kekova Dünya Mirası Aday Listesi'nde, Andriake bu çalışmalar varken hiç gündemde yoktu. Şu anda Türkiye bilmeye başladı.

Bu bölgede inanılmaz tarihsel zenginlikler var. Likya sahilini bütünüyle zaten Dünya Mirası Aday Listesi'ne almıştık. Ümit ediyorum ki böyle çalışmaya devam edersek bir süre sonra Demre, UNESCO Dünya Mirası Kalıcı Listesi'ne girecek. O zaman hepimiz için çok büyük bir ödül olacak.''

Myra ve Andriake kazılarına katılan ekibe teşekkür eden Bakan Günay, daha sonra antik kentin geri kalan bölümlerini gezerek kazı heyeti başkanı Prof. Dr. Nevzar Çevik'ten bilgi aldı.

Liman kentindeki antik granaryum binasındaki restorasyon çalışmalarını da inceleyen Günay, müzeye dönüştürülmesi planlanan binada süren çalışalar ve sona erdiğinde yapılacaklar hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Muhabir: Bekir Bektaş - Mehmet Çakmak

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA