Arınç, İtri'yi Anma Konserini Dinledi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bursa’da ‘Itri’yi Anma Konseri’ni izledi.

Arınç, İtri'yi Anma Konserini Dinledi
AK Parti Bursa İl Başkanlığı, 'UNESCO 2012 Itri Yılı' çerçevesinde ‘300 yıllık bitmeyen bir hoş sada” temalı Itri’yi anma konseri düzenledi.

Programı Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç da izledi. Merinos AKKM’deki program öncesinde Arınç, vatandaşlara aşure ikramında bulundu. Programda söz alan Bülent Arınç, bestekar Itri’nin unutulmaması gerektiğini belirterek, “Büyük Itri’yi anmak üzere çok önemli sanatçılar Bursa’da geldi. Bu anma gecesi, teşkilatımız tarafından organizasyonla gerçekleştirildi.

Bu çok kaliteli ve yapılması gerekli olan bir hizmettir. Itri, çok önemli bir bestekardır. Çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için Itri lakabını, ‘koku’dan aldığı söylenir. Onlarca eseriyle de bugün musikişinasların takdirini kazanan önemli insandır. 2012 yılını UNESCO, Itri'yi anma yılı olarak gördü. Cumhurbaşkanlığı konser salonunda Itri’yi anma gecesi tertiplenmişti. Ben de o programa katıldım. Onu eseriyle yad etmek durumundayız” dedi.

Yahya Kemal Beyatlı'nın ‘Itri için kaleme aldığı şiiri okuyan Arınç, şöyle devam etti: “UNESCO, bir dünya değeri olduğu için anılması gerektiğini uygun gördü. Kendi memleketinin evlatları olarak onun eserlerini hep birlikte dinleyeceğiz.” AK Parti Bursa İl Başkanı Sedat Yalçın, Türkiye’nin kültürel değerlerine sahip çıkılmasının önemine işaret ederek, “Bu ülkenin maddi değer ifade eden her türlü ortak sermayesini korumak bizim görevimizse, kültürel mirası korumak da o kadar kıymetli bir görevdir. Tarihin dönüm noktalarında devlet adamların rolü kadar kültür ve sanat adamlarının da büyük rol oynadığının bilinci içindeyiz. Itri, İstanbul’da doğan yaşayan ve burada vefat eden birisidir. O bestesiyle Ortadoğu’dan Avrupa’ya kadar büyük bir coğrafyada duyurabildi. Itri, uluslararası düzeyde anılmakta. Böyle büyük bir bestekara sahip olduğumuz için ne kadar onur duysak azdır. Eski dönemlerde bu organizasyonlar yapılamıyordu. Ama şimdi ise Itri konserleri cumhurbaşkanları, başbakan ve bakanların iştirakiyle yapılıyor. Bu programla Itri’yi daha yakından tanımış olacağız” diye konuştu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdür Yardımcısı Murat Salim Tokaç, Itri’nin hayatını anlattı. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara ise, Itri’nin güzel sanatların şahikasına çıktığı için andıklarını söyledi.

Kara, “En büyük aşıklar, en büyük sanatkarlardır. Itri’nin aşkını anlamak istiyoruz. Aşkı tanımak için Itri’yi anmalıyız” dedi.

Konuşmalardan sonra Arınç, Mustafa Kara ve Murat Salim Tokaç’a plaket takdim etti. Ses ve saz sanatçılarının konseriyle program devam etti .
Kaynak: İHA