Karasal Yayın Lisansı Artık Devredilemeyecek

Radyo Televizyon Üst Kurulu(RTÜK)'nun, karasal ortamda yayın lisanslarının verilmesi ile ilgili hazırladığı yönetmelik yürürlüğe girdi.

RTÜK, karasal yayın lisansını ihale sonucu verecek. Yayın lisansları 10 yıllığına verilecek. Lisans süresi sonunda veya herhangi bir nedenle boşalan karasal yayın kapasitesi Üst Kurul’ca yeniden ihale edilecek. Üst Kurul’un karasal yayın lisansı verdiği kuruluş bu lisans hakkını devredemeyecek. Yayın faaliyetine devam etmeme kararı alan kuruluş, lisansını Üst Kurul’a iade edecek. RTÜK tarafından frekans planlarının uygulanması, karasal ortamdan yayın lisanslarının verilmesi, sıralama ihalesi usul ve esaslarının belirlenmesi için hazırlanan, 'Karasal Yayın ve Sıralama İhalesi Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik', Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, karasal ortamda radyo ve televizyon yayınları için ayrılan frekans bantları üzerinden, ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde kamuya yönelik yayın hizmetlerini kapsıyor. Yönetmeliğe göre, yayın lisans tipi, türü, tekniği ve sayıları Üst Kurul'un onayladığı frekans planları esas alınarak kurul tarafından belirlenecek ve Resmi Gazete ile internet sitesinden ilan edilecek. Yayın lisans başvurusunda bulunan kuruluşların, yayın ortamı ve radyo ya da televizyon yayıncılığı alanında olması fark etmeksizin, yayıncılık alanında en az bir yıl faaliyette bulunmuş olması zorunluluğu getirildi.

Üst kurul, yapılan ihalenin sonucuna göre, frekans veya multipleks kapasitesi tahsis edecek ve yayın lisansı verecek. Yayın lisans süresi on yıl olacak, lisans süresi sonunda veya herhangi bir nedenle boşalan karasal yayın kapasitesi Üst Kurul'ca yeniden ihale edilebilecek. Karasal yayın lisansı alan bir kuruluş, lisans hakkını devredemeyecek, kuruluşun yayın faaliyetine devam etmeme kararı alması halinde lisans Üst Kurul'a iade edecek. Karasal yayın lisansı alan kuruluşlar en geç iki yıl içinde kendilerine tahsis edilen multipleks kapasitesi veya frekansların tamamından yayına geçmesi gerekecek, aksi halde yayın lisansının verilmesi için kanunda aranan şartlar ihlal edilmiş sayılacak. Yönetmelikte, yayın lisans başvuruları, asgari yayın lisans ücretlerinin ihalesi, frekans ve multipleks kapasitesi kullanım ücretleri, sayısal yayına geçiş, izinsiz kanal/frekans veya standart dışı verici kullanımına dair düzenlemeler de yer alıyor. YAYIN LİSANSI VERİLMESİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLARI HİLE İLE ELDE EDENLERİN LİSANSI İPTAL EDİLECEK Yayın lisansı verilmesi için kanunda ve yönetmelikte aranan şartlardan birinin kaybedilmesi halinde, ilgili medya hizmet sağlayıcı kuruluşa gerekli şartları yerine getirmesi için otuz günlük süre verilecek. Verilen süreye rağmen istenen şartları yerine getirmeyen kuruluşun yayınları üç ay süreyle durdurulacak. Bu süre zarfında şartın yerine getirilmemesi halinde ise ilgili kuruluşun karasal yayın lisansı iptal edilecek. Yayın lisansının verilmesi için gerekli şartlara uygunluğunu hile ile elde ettiği tespit edilen kuruluşun yayın lisansı iptal edilecek. Mücbir sebeplerle veya Üst Kurul’ca kabul edilecek nedenlerle yayın hizmetini yerine getiremeyen kuruluşların talepleri halinde yayın lisansı iptal edilecek. Bu durumda kalan süreye ilişkin yayın lisans ücreti iade edilecek .