Bakan Yazıcı’dan Yemen’de Bir Yük Gemisinde Ele Geçirilen Silahlara İlişkin Açıklama

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yemen’de bir yük gemisinde ele geçirilen silahlara ilişkin yaptığı açıklamada, “Şayet bu kolilerin içerisinden çıkmış ise burada zaafiyet olmadığını hiç kimse söyleyemez.

Bende öyle bir cümle kullandım. Bütün bu araştırmalar bittikten sonra nerden gitti nasıl gitti ortaya çıkacak” dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Eminönü’nde Mısır Çarşısını gezdi. Burada işyerlerini dolaşan Yazıcı, esnaflarla sohbet ederek sorunlarını dinledi. Ziyaretin ardından Bakan Yazıcı basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Gümrük Bakanlığı tarafından Doğubank İş Merkezine yönelik yapılan denetimler hakkında bilgi veren Bakan Yazıcı, “Bu denetimler bir işletmeye girip denetim yapmak. Tabi ki yargısal süreçleri var. Gümrük ve Muhafaza ekipleri bize gelen bir ihbar üzerine İstanbul Gümrük Ticaret Müdürlüğümüz yetkili savcılığa başvuruyor, arama kararı çıkartılıyor ve o arama kapsamında dün dediğiniz gibi Doğubank’ ta özellikle kaçak olarak Türkiye’ye sokulmuş ve pazarlandığı iddia edilen telefon araması yapılıyor. Arama sonucunda 1100 kaçak telefon yasal olmayan şekilde Türkiye’ye pazarlanıyor. Bunların piyasa değeri 2 milyon TL olduğu iddia ediliyor. Yargısal süreç devam ediyor” dedi.

Benzer bir çalışmanın Ambarlı’da da yapıldığını açıklayan Yazıcı, “Bugün ayrıca Ambarlı’da beyan dışı kaçak telefonlar ele geçti. Parasal değeri henüz netleşmiş değil, çalışmalar devam ediyor. Yani bunu ilk defa yapmış değiliz, yani bu basına düşmüş, arkadaşlarımız Gümrük Ticaret Bakanlığı’nda kaçakla mücadele ekiplerimiz gerçekten 7/24 sat süren bu mücadeleyi sürdürüyor. Kaçak gelen vergisiz kazanç demektir. Tüccarın hakkını gasp etmektir. Yani kaçak demek kayıp dışılık demektir” diye konuştu.

Bakan Yazıcı, Yemen’de bir yük gemisinde ele geçirilen silahlar ve yaptığı açıklamalarına ilişkin soruları ise “Bir kargo ile Türkiye’den sevk edilen bir ürün içerisinde bunlar çıkmışsa yani Yemen Gümrük idaresi Türkiye’den gönderilen konteynır içerisinde yeralan kolilerden bunların çıktığını söylüyor. Aksi bir beyan çıkıncaya kadar bu beyanı doğru kabul edeceğiz. Araştırmalarımızı incelemelerimizi bu doğrultuda sürdürüyoruz. Şayet bu kolilerin içerisinden çıkmış ise burada zaafiyet olmadığını hiç kimse söyleyemez. Bende öyle bir cümle kullandım. Bütün bu araştırmalar bittikten sonra nerden gitti nasıl gitti ortaya çıkacak. Bu gemi Liberya bandıralı bir gemi ve parsiyel yük taşır, yani sadece bir ülkenin yükünü taşımıyor” diye yanıtladı.

Mısır Çarşısı gezisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Hayati Yazıcı, “Büyükşehir ve Fatih belediyemiz burada takip ediyor. Bizim ekiplerimizde takip ediyor. Esnaf ve sanatkarlar derneğimiz var onlarla toplantılar yapıyoruz ve uyarıyoruz. Onlarda takip ediyorlar. Biraz geç kalmışız ama iş yoluna girmiş onu gördüm. Dolayısıyla pazarlanan ürünün lerin sağlık durumu gözetilip üzerinin kapatılması hijyen şartlarına özen gösterilmesini yerinde görmek beni ziyadesiyle memnun etti” dedi.

Kaynak: İHA