Teknoloji Transfer Ofislerine Hibe Desteği

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK aracılığıyla üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların sanayiyle buluşmasını sağlamak amacıyla Teknoloji Transfer Ofisleri’ne 1’er milyon TL hibe desteği vereceklerini açıkladı.

Bakan Ergün, “TÜBİTAK aracılığıyla üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların kampüs dışına çıkıp, sanayiyle buluşması için Teknoloji Transfer Ofisleri’ne 10 yıl boyunca hibe desteği vereceğiz” dedi.

TÜBİTAK aracılığıyla, üniversitelerin bilim, teknoloji ve yenilik sistemindeki etkinliğinin artması ve katmadeğer yaratacak bilgi üretiminde daha aktif rol almasına yönelik Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı başlattıklarını belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK’ın desteğiyle üniversiteler bünyesindeki mevcut Teknoloji Transfer Ofisleri’nin güçlendirilmesini, halen Teknoloji Transfer Ofisleri bulunmayan üniversiteleri ise bu ofisleri kurmaya teşvik etmeyi amaçladıklarını dile getirdi.

Bakan Ergün, program ile üniversite sanayi işbirliği ile rekabetçi yeni ürünlerin ortaya çıkarılması, üniversite kaynaklı buluşların patentlenerek kullanıma sunulması, üniversitelerin ulusal ve uluslararası hibe fonlarından daha fazla yararlanmasına yönelik proje ofislerinin oluşumu ve girişimciliğin teşvik edilmesini hedeflediklerini belirtti.

Ergün, “Bu programa, üniversiteler, üniversitelerin ortak olduğu şirketler, teknopark yönetici şirketleri ve de teknopark yönetici şirketinin ortak olduğu şirketler başvurabilecek. Program kapsamında Teknoloji Transfer Ofisleri, 10 yıl süre ile hibe destek alabilecek. Destek oranları ilk 5 yıl için yüzde 80, ikinci 5 yıl için ise yüzde 60 olacak. Teknoloji Transfer Ofisleri’nin ön ödeme de alabileceği destekler kapsamında üst sınır 2012 yılı için yıllık 1 milyon TL olarak belirlendi. Başvurular, açılacak olan çağrı dönemlerinde proje şeklinde alınacak. Çağrıya ilişkin başvurular 31 Aralık 2012 tarihine kadar yapılabilecek” diye konuştu.

Destek kapsamında; personel giderleri, ulaşım, harcırah ve konaklama giderleri, alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri, hizmet alımı (yurt içi yurt dışı danışmanlık ve eğitim dahil), toplantı, tanıtım ve organizasyon giderleri, yeminli mali müşavirlik ücretleri ve genel giderler karşılanacağını söyleyen Bakan Ergün, üniversitelerin bünyesinde yapılan çok değerli çalışmaların ve araştırmaların olduğun ifade etti.

Yapılan bu çalışmaların çoğunun raflarda kaldığını ve bir ürüne dönüşmediğini gördüklerini vurgulayan Bakan Ergün, şunları kaydetti: “Çoğu zaman akademik bilginin sanayi ile buluşması pek de kolay olmuyor. Akademisyenlerin performans kriterleri içerisinde bilimsel yayına daha çok önem verilmesi, patent ve sanayiye yönelik projeleri geri planda bırakabiliyor. Yani sanayicilerimizin ihtiyaçları ile akademisyenlerimizin öncelikleri bir türlü kesişemiyor. Bu noktada, üniversitelerimizdeki bilimsel çalışmaları sanayiye aktaracak bir yapıya ihtiyaç var. İşte bu konuda çözüm olarak karşımıza Teknoloji Transfer Ofisleri çıkıyor. Biz bu yıl Ekim ayında üniversiteler için girişimcilik ve yenilik endeksini açıkladık. Bu endeksi oluşturmaktaki amacımız sadece üniversitelerimizi birbirleriyle yarıştırmak değil, girişimcilik ve yenilikçilik alanlarında üniversitelerimizde gerekli altyapının, iklimin oluşmasını sağlamaktır. Teknoloji Transfer Ofisleri, bu altyapının oluşturulmasında da etkin rol oynayacak yapılardır.

Buradan bütün üniversitelerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum: TÜBİTAK’ın başlatmış olduğu Teknoloji Transfer Ofislerine Yönelik Destek Programı üniversite sanayi işbirliğini artırmak için atılmış önemli bir adımdır. Bu Programa başvurularınızı bekliyoruz. Bugün dünyanın geldiği noktada, üniversitelerin ülke sanayiinden kopuk bir şekilde etkinliğini sürdürmesi pek mümkün gözükmüyor. Biz Bakanlık ve ilgili Kuruluşlarımızla birlikte, üniversite sanayi işbirliğini artırmak için önemli çalışmalar yapıyor ve yeni programlar başlatıyoruz. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşması noktasında, bu çalışmalar büyük önem arz ediyor. Bunun için de üniversitelerimizin ve akademisyenlerimizin bu programlardan azami derecede faydalanması gerekiyor.”
Kaynak: İHA