İğdır Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Çatıroğlu Açıklaması

Iğdır Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı Op. Dr. Çatıroğlu, Türkiye'de 65 bin civarında diyaliz hastası olduğunu ve yılda yaklaşık 7 bin kişinin organ yetmezliğinden hayatını kaybettiğini bildirdi.

Çatıroğlu, Organ Bağışı Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, organ bağışıyla ilgili etkinliklerin sadece bir haftalık süreçte yapılmamasını, çalışmaların 365 gün devam etmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye'de yaklaşık 22 bin hastanın organ beklediğine dikkati çeken Op. Dr. Çatıroğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

''Türkiye'de organ bağış oranı düşük ama bu sorun yalnızca ülkemize ait değil. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nakil sayıları istenilen orana maalesef ulaşamıyor. 2010'da ülkemizde 2 bin 548 böbrek nakli yapılırken, bu sayı Eylül 2011'de 2 bin 16'ya düşmüş durumda. Türkiye'de 65 bin civarında sadece diyaliz hastası var ve yılda yaklaşık 7 bin kişi organ yetmezliğinden, yani organ beklerken ölüyor. Bu kişilerin hayatlarını kaybetmemesi için organa ihtiyaç var.''

Çatıroğlu, Türkiye'nin organ nakli altyapısının ileri bir düzeyde olduğunu belirterek, bir organ bağışında bulunulduğu zaman ilgili tüm birimlerin organ nakli koordinasyon merkezinde harekete geçtiğini kaydetti.

Alınan organın en uygun hastaya en kısa sürede nakledildiğini belirten Çatıroğlu, şunları kaydetti:

''Organ nakli merkezlerimiz tüm kapasitesiyle çalışmakta. Ülke olarak böbrek naklinde oldukça başarılı olmamıza rağmen akciğer naklinde bazı sıkıntılar yaşanmakta. Ancak bu yıl akciğer nakli yapılan 20 hastanın yüzde 60'ı sağlığına kavuşmuştur. Organ bağışı ve nakli konusunda dinimizin hiçbir engelleyici hükmü yoktur. Gecen yıl ülkemizde bin 330 beyin ölümü gerçekleşmiş ve ancak bunların sadece yüzde 25'in de organ bağışı sağlanmış. Iğdır Devlet Hastanemizde de organ bağışı birimi bulunmakta.''

Muhabir: Emrah Kocabey / Çağlar Sefertaş

Yayıncı: Emine Konuk
Kaynak: AA