Hollanda Başbakanı Mark Rutte Açıklaması

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türkiye'nin Hollanda'nın en önemli ticaret ve yatırım ortaklarından birisi olduğunu belirterek, ''Son 10 yıl içinde Türkiye ekonomisi büyük bir hızla büyüdü ve bu büyüme bizi kıskandırıyor'' dedi.

Rutte, Hollanda ve Türkiye'deki Üst Yöneticilerle düzenlenen yuvarlak masa toplantısında yaptığı konuşmada, Ankara ve İstanbul'da arka arkaya Türk iş adamlarıyla iş ilişkilerini artırmak için görüşme yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin Hollanda'nın en önemli ticaret ve yatırım ortaklarından biri olduğunu belirten Rutte, son 10 yıl içinde Türk ekonomisinin büyük bir hızla büyüdüğünü ve bu büyümenin kendilerini kıskandırdığını ifade etti.

Türkiye'nin yumuşak inişi başardığını aktaran Rutte, ''Türkiye halen yüzde 3'e yakın bir büyüme kaydedebiliyor'' dedi.

İki ülkenin yıllık toplam ticaret hacminin yıllık 7 milyar doların üzerinde olduğunu anlatan Rutte, ''Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmeler yaptık. Bu görüşmeler sadece, politik meselelerden ibaret değildi. Aynı zamanda iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri nasıl artırabileceğimizi de görüştük'' ifadelerini kullandı.

-''Hollanda'nın doğrudan yatırımının yıl sonu itibariyle 16 milyar doları geçmesi bekleniyor''-

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise bu yılın Türkiye ve Hollanda'nın ikili ilişkisinin 400. yılı olması sebebiyle önemli olduğunu belirterek, geçen yılın sonu itibariyle toplam ticaret hacminin 7,3 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Bu rakamın potansiyelin altında olduğunu vurgulayan Babacan, Hollanda'dan gelen doğrudan yatırımın yıl sonu itibariyle 16 milyar doları geçmesinin beklendiğini ifade etti.

2011 yılında toplam 1,2 milyondan fazla Hollandalı turistin Türkiye'yi ziyaret ettiği bilgisini veren Babacan, krizin başladığı 2008-2009 yılları öncesinde kamu finansman kontrolü, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri ve diğer tüm alanlarda tedbirler alındığını anımsattı.

Bunun Türkiye'yi krizin etkilerinden büyük oranda koruduğunu vurgulayan Babacan, ''Fitch 18 yıl sonra Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkardı. Hollandalı ve Türk şirketlerin birbirini daha yakından tanıması, yatırım ve ticarette işbirliği yapması önemli. Bu işbirliği sadece Türkiye'de ya da Hollanda'da değil, üçüncü ülkelerde de devam etmelidir'' dedi.

Muhabir: Gökhan Kurtaran - Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA