Çin’de Tarihi Kongre Başlıyor

Çin’de gelecek on yıllık süreçte devletin zirvesine şekil verecek isimlerin belirleneceği 18. Ulusal Kongre, yarın başkent Pekin'de başlayacak.

Çin Halk Cumhuriyeti tarihinde beşinci nesil liderlerin belirleneceği tarihi kongrenin 8-14 Kasım tarihleri arasında yapılacağı bildirildi.

82 milyon üyesiyle dünyanın en büyük partisi Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 18. Ulusal Kongresi’nde cumhurbaşkanı ve başbakan görevlerine getirilecek isimlerin dışında, en üst düzey yönetimi oluşturan Politbüro üyeleri de belli olacak.Ordu, yargı, eyalet, şehir yönetimleri ve etnik unsurları temsilen 2 bin 270 delegenin katılacağı tarihi kongrede, ülke geleceğine ait önemli kararlar alınacak. En büyük temsil yeteneği, 251 delegeyle Çin Ordusu'na verilirken, Merkezi Hükümete bağlı kuruluşlar 144 delegeyle, ÇKP'ye bağlı kuruluşlar 108 delegeyle temsil edilecek. 31 eyalet ve büyük şehir ise bin 515 delege kongrede yer alacak. 18. Ulusal Kongre'ye ilk kez, Hong Kong ve Macao'dan da delegeler katılacak.Öte yandan, Ulusal Kongre sürecinde Genel Sekreterlik görevini mevcut Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve müstakbel lider Xi Jinping yapacak. 18. Ulusal Kongre'de, Çin'in en yüksek organı olarak kabul edilen Politbüro Daimi Komitesi'nin 9 üyesinden 7'si yaştan veya iki dönemlik sınırlamadan dolayı emekliye ayrılacak. Emekliye ayrılacaklar arasında Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabao da bulunuyor. ÇKP Polit Bürosunda yapılacak değişimler ve isimler hala gizemini korurken, Politbüro'nun normalde 9 olan üye sayısının yarınki başlayacak kongrede yediye indirilmesinin planlandığı ileri sürülüyor. Tarihi kongrenin ardından, parti liderliğini Cumhurbaşkanı Hu Jintao'dan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinping'in devralması bekleniyor. Mevcut Başbakan Yardımcısı Li Keqiang’ın da yeni başbakan olması öngörülüyor. Öte yandan, Politbüro’ya atanması beklenenler arasında Komünist Parti'nin Şanghay Başkanı Yu Zhengsheng ve Kamu Güvenliği Şefi Meng Jianzhu'nun da yer alması bekleniyor. ABD seçimlerinin hemen ardından başlayacak olan kongre sürecini takip etmek için bin 200'den fazla yabancı basın mensubu akredite oldu. Ayrıca, sadece Pekin’de kongrenin güvenliğini sağlamak amacıyla 1,4 milyon gönüllünün görev yapacağı belirtildi.1921 yılında kurulan Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) ilk ulusal kongresi, yine aynı yılın 23-31 Temmuz tarihleri arasında ülkenin şimdiki finans merkezi Şanghay'da yapılmıştı. İlk kongreye sadece 12 kişi katılmış, o dönem işgal altına olan Şanghay'da yabancı milletlerin kolluk kuvveti tarafından engellenen kongre, daha sonra Nanhu gölünde bir teknenin üzerinde tamamlanmıştı .