Ayvalıklı Hayvanseverlerden Başbakan Erdoğan’a İmdat Mektubu

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Hayvanseverler Derneği üyesi bir grup, AK Parti binasını ziyaret ederek, bir çelenk içerisinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a iletilmek üzere bir mektup bıraktı.

Ayvalıklı Hayvanseverlerden Başbakan Erdoğan’a İmdat Mektubu
Ayvalık Hayvanseverler Derneği Başkanı Hilal Uslu öncülüğünde bir gurup hayvansever, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hazırlayacağı Hayvanları Koruma Yasası'ndaki bazı değişikliklere tepki için Ak Parti Ayvalık İlçe Başkanlığını ziyaret etti. Beraberlerinde getirdikleri bir siyah çelenk içinde Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a iletilmek üzere mektubu parti yetkililerine teslim eden gurup, daha sonra basın açıklaması yaptı. Yapılan açıklamada, yasa tasarısının bugünkü haliyle kabul edilmesi halinde 'Yüzyılın katliamının' başlayacağını ve bunun tarihe bir insanlık suçu olarak geçeceğini öne sürülerek, "Başbakanımızın bu duruma müdahale edeceğine inanıyoruz" denildi. Ayvalıklı hayvanseverlerin 'Sayın Başbakanımız' ifadeleriyle başlayan mektupta ise Hayvanları Koruma Kanunu'ndaki değişiklik tasarısının milyonlarca kedi ve köpeğin öldürülmesine zemin hazırlayacağını savunuldu.

Mektupta, "Sokaktaki sahipsiz hayvan başına 300 lira para cezası konduğu için bu cezaya da tek mutahtap belediyeler olacağı için kedi ve köpekler için sürek avı başlatılacaktır. Sorunun çözümü için yurt genelinde kısırlaştırma seferberliği yapılmasını istiyoruz. Doğal parklar kedi ve köpeklerin etolojisine hem bilimsel hem de vicdani olarak uygun değildir. Onlar binlerce yıldır insanla birlikte yaşamaktadır. Bunun yerine insandan uzak ve izole olmayan geniş bahçeli bitkili Ağaçlı bakımevleri oluşturulmasını talep ediyoruz. Hiç bir hayvan türü 'tehlikeli' olarak sınıflandırılamaz. Sahipsiz hayvanların meskenlerde beslenmesine hiç bir şekilde kısıtlama veya koşul getirilmemelidir. Zaten sakıncalı durumlarda mahkemeler yetkilidir. Pet shoplarda hayvan satışı üretimi ve ithalatı da yasaklanarak üretim kontrol altına alınmalıdır. Hayvanat bahçelerini teşvik eden ve hayvanlar için en büyük ızdırap kaynağı olan deneylere kolaylıklar getiren maddeler yasada yer almamalıdır. Yasa teklifiyle işkence yapanlara 750 lira para cezası yer almakta. Ancak, işkence yapılan hayvanın ölmesi halinde para cezasına çevrilerek 1 yıla kadar hapis cezası öngörülmektedir. Öldürme şartı içeren bu madde direkt olarak 'işkenceye hapis cezası getirilmeli' ve diğer cezalar da ağırlaştırılmalıdır” denilerek, Doğal Parklar Kedi ve köpeklerin etolojisine hem bilimsel hem de vicdani olarak uygun olmadığı ve bu hayvanların on binlerce yıldır insanla birlikte yaşadıkları vurgulanarak, ‘insandan uzak ve izole olmayan, geniş bahçeli, bitkili, ağaçlı bakımevleri oluşturulması talep edildi .
Kaynak: İHA