Mobilyacıdan Libya’ya 113 Milyon Dolar İhracat

Avrupa’da kan kaybeden Türkiye mobilya sektörü, dümeni Ortadoğu ve Afrika’ya kırdı.

Sektörün ihracatında birinciliği Irak elde etti, ardından Libya geldi. 2011’in ilk 9 ayında 7,5 milyon dolar ihracat yapılan Libya’ya bu senenin ilk 9 ayında 113 milyon dolar tutarında ürün satıldı. Azerbaycan’ın üçüncü sırada olduğu ihracat sıralamasında 2011’de ikinci olan Almanya, dördüncülüğe indi. Avrupa ve dünyada görülen bunalımdan dolayı sektörün yeni bölgelere yöneldiğini açıklayan Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçılar Birliği Başkanı Abdullah Tever, “Libya ile Almanya yer değiştirdi. Böylece Avrupa’da Son kalemizi de kaybettik.” dedi.

DEVALÜASYON İRAN’A İHRACATI GERİLETTİ

Mobilya sektöründe iç piyasada daralma olduğuna işaret eden Abdullah Tever, ihracatta yakaladıkları başarının kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

Başarıda en büyük payın sektörün yeni bölgelere yönelmesi olduğunu aktaran Tever, “Ortadoğu ve Afrika’ya olan ihracatımız artış elde ediyor. Ancak İran devalüasyonu, bu ülkeye olan ihracatımıza darbe vurdu. İran’a 2011’in ilk 9 ayında 55 milyon dolar ihracat yaparken, 2012’nin aynı döneminde bu rakam yüzde 42,91 inerek 30 milyon dolara geriledi.” ifadelerini kullandı.

Mobilya ihracatının yıldızının Libya olduğunu vurgulayan Tever, “Libya’ya 2011’in ilk 9 ayında 7,5 milyon dolar değerinde ürün ihraç ediyorduk. Bu senenin ilk 9 ayında rakam 113 milyon doları buldu, adeta rekor kırıldı.” dedi.

Mobilya ihracatında ilk 5 ülkeyi Irak, Libya, Azerbaycan, Almanya ve Suudi Arabistan’ın oluşturduğunu bildiren Abdullah Tever, şunları kaydetti:

"2011’de ilk 9 aylık rakamları ile bu senenin aynı dönemini incelediğimizde Irak’a ihracatımız 193 milyon dolardan 280 milyon dolara, Libya’ya 7,5 milyon dolardan 113 milyon dolara, Azerbaycan’a 79 milyon dolardan 100 milyon dolara çıktı. Geçen sene sektörün ikinci önemli piyasası olan Almanya, bu sene 2 basamak gerileyerek, dördüncü oldu. Almanya’ya 2011’in ilk 9 aylık döneminde 82 milyon dolarlık ihracat yapılırken, bu senenin aynı döneminde rakam 80 milyon dolar oldu. Almanya’nın gerilemesi ile Avrupa’da Son kalemizi de kaybederken, sektörümüzün beşinci ihracat ülkesi ise Suudi Arabistan oldu. Bu ülkeye 2011’in 9 ayında 30 milyon dolar değerinde ürün ihraç ederken, bu sene bu rakamı 49 milyon dolara çıkarmış bulunuyoruz.”