İlk Askeri Keşif Uydusu Göktürk-2 Uzaya Fırlatılmak Üzere Çin'e Uğurlandı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı doğrultusunda üretilen yer izleme istasyonu uzaya fırlatılmak üzere Çin’e uğurlandı.

Türkiye'nin ilk askeri keşif uydusu Göktürk-2, 25 metrelik çözünürlüğe sahip. Törende konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, “İlk milli yer gözlem uydumuzu 2010 yılında göndermiştik. O uydu ile Türkiye’nin yüzde 98’ini görebiliyorduk. Şimdi Göktürk-2 ile dünyanın her yerinden görüntü alma imkanımızı olacak. Bu teknoloji sayesinde hem askeri hem de sivil bir çok konuda fayda sağlayacağız.” diye konuştu.

Aralık ayı sonunda Çin'den uyduya fırlatılacak Göktürk uydusu 140 milyon TL değerinde. Türkiye'nin kendi uydusunu üretebildiğini, ancak hala uzaya fırlatma teknolojisine sahip olmadığını belirten Teknoloji Bakanı Ergün, "1 metreden 20 cm'ye kadar çözünürlüğe ulaşan uyduları uzaya fırlatma hedefindeyiz. Bu projeler Türkiye'nin teknoloji seviyesini gösteriyor. Kompleksler sona ererek, öz güvenler geliyor." ifadesini kullandı. Türkiye'nin ilk gözlem yer istasyonunun 26 Aralık'ta uzaya fırlatılacağını söyleyen TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak, Türkiye'nin fırlatma teknolojisine sahip olmadığı için uydunun Çin'den fırlatıldığını bildirdi. Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yükselttiğini hatırlatan Altunbaşak, "Fitch Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyesine yükseltti. Biz de özellikle Fatih Projesi gibi teknolojik projelerde Türkiye'ye yatırım yapma zorunluğu getiriyoruz." ifadelerini kullandı. Öte yandan 2007 Mayıs tarihinde başlanan projenin bu yıl sonunda tamamlanması ve aralık ayı sonunda uzaydan ilk görüntülerin alınması bekleniyor. Proje, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TÜBİTAK, TUSAŞ ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ortaklığınca hayata geçirildi .