Maltepe Üniversitesi’nde Sokak Çocuklarına Destek Sempozyumu

Maltepe Üniversitesi’nde sokak çocuklarının topluma kazandırılmasında ‘Psikolojik Destek Yaklaşımı’nın tanıtımı amacıyla düzenlenen sempozyum, yurt dışından alanında uzman konuşmacıları ağırlayacak.

Maltepe Üniversitesi’nde Sokak Çocuklarına Destek Sempozyumu
Sokak çocuklarının yeniden topluma kazandırılması için gerekli olan terapötik yaklaşım, bu alanda çok önemli uluslararası başarıları olan kuram ve uygulamacılar tarafından 8 Kasım 2012 Perşembe günü Maltepe Üniversitesi’nde tanıtılacak.

Sokakta yaşayan çocukların topluma kazandırılmaları için geliştirilen ‘Psikolojik Destek Yaklaşımı’nın (Terapötik Model) tanıtılacağı “Change For Traumatised Children: Therapeutic Approaches That Work For Street Children” başlıklı sempozyum ile sivil toplum kuruluşları ve akademik çevrelerin yanı sıra özellikle yerel yönetimler ile devletin bu alanda hizmet veren kuruluşlarında çalışan personeline ulaşılması amaçlanıyor. Simültane çevirinin yapılacağı sempozyum bu alana ilgi duyan herkese açık olup, toplumsal bir farkındalık oluşturmayı amaçlıyor.

Maltepe Üniversitesi Sokakta Yaşayan ve Çalışan Çocuklar için Uygulama ve Araştırma Merkezi (SOYAÇ) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Özden Bademci, sokak çocuğu olgusunun ülkemizin çok önemli sosyal sorunlarından olduğunu vurgulayarak, “Araştırma sonuçları, çocukların sokakta olmalarının en önemli nedenleri arasında yoksulluk ve göçün yanı sıra onların ailelerinden gördükleri kötü muamele olduğunu göstermektedir. Bu çocuklar başta kendi ebeveynlerinin onlara cinsel ve/veya fiziksel istismarda bulunmaları karşısında bir çare olarak sokağa çıkmaktadırlar. Çocuğun maruz kaldığı örseleyici yaşantılar, onun ağır bir şeklide travmatize olması sonucunu doğurmaktadır. Çocuk travmatik yaşantıların neden olduğu duygusal acı ile başa çıkabilmek için madde kullanma, şiddete yönelme, suça sürüklenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Kuşkusuz çocukların eğitimlerine, meslek edindirme kurslarına devam etmeleri onların topluma kazandırılmaları için son derece önemlidir. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Çocukların öncelikli olarak duygusal ve sosyal açıdan desteklenmeleri için özel olarak geliştirilmiş terapötik yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Araştırmalar, alanda çalışanların gerekli mesleki donanıma sahip olmamaları halinde çocukları istemeden bir kez daha hayal kırıklığına uğratmalarına, hatta bazı durumlarda ikinci bir travma yaşamalarına dahi neden olabileceklerini ortaya koymaktadır. Alanda çalışanların gerekli profesyonel donanıma ve desteğe sahip olmamaları, onları bizzat kendilerinin de travmatize olmaları riski ile karşı karşıya bırakmaktadır” açıklamasını yaptı.

DÜNYA BANKASI VE UNESCO’DAN ÖDÜL

SOYAÇ, 10 Ülkeden 14 saygın kuruluşun bir araya gelerek oluşturduğu “Safe Families Safe Children” (SFSC) Uluslararası Sokak Çocukları Koalisyonu’nda Türkiye adına yer alan tek kuruluş. SFSC tarafından Kasım 2011’de uzun yıllar Ekvador ve Meksika'da başarı ile uygulanan ve bir kitapçık haline getirilen terapötik model, Lord Hannay’in ev sahipliğinde ve Milletvekili Russel Brown’un başkanlığında, Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası’nda SOYAÇ’ın da katıldığı bir toplantıda global kuruluşlara ve milletvekillerine tanıtıldı. Bu model, 2008 Yılında Dünya Bankası ve UNESCO tarafından en iyi hizmet modeli ödülünü almış olan ve uluslararası akademik çevrelerce de başarısı kabul edilmiş olan bir hizmet modelidir. SOYAÇ, kurulduğu tarihten bu yana çalışmalarını devletin ilgili kuruluşları ile iş birliği içinde yürütmektedir. Maltepe Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren SOYAÇ ayrıca, Ümraniye Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı himayesinde yürütülen 'Çalıştırmayalım, Okutalım Projesi’ne destek veren iki üniversiteden biridir. Merkez, ayrıca düzenlediği ulusal ve uluslararası konferans ve eğitimlerle bilgi ve deneyim paylaşımına olanak tanımaktadır.

DÜNYA ÇAPINDA TANINAN UZMANLAR BİR ARAYA GELİYOR

Sempozyumun konuşmacılarından Prof. Dr. Felicity de Zulueta, King's College London’da Travma Çalışmaları Bölümü’nde onursal öğretim üyesi ve Slam NHS Foundation Trust’ta kurucusu olduğu Travmatik Stres Servisi’nin onursal danışman psikiyatristi olarak görev yapıyor. Aynı zamanda bir psikanalist olan Felicity de Zulueta, “From Pain to Violence, the traumatic origins of destructiveness” ve “Traumatic Attachment” isimli kitaplara da imza attı. Zulueta, başta Brezilya ve Meksika olmak üzere Latin Amerika ülkelerinde sokakta yaşayan/çalışan çocuklar ve aileleri ile çalışıp bu alanda çalışanlara çeşitli eğitimler veriyor.

Birleşik Krallığın öncü eğitim psikologları arasında gösterilen Prof. Dr. Hilary Kennedy’nin geliştirdiği Video Interaction Guidance (VIG) terapi yöntemi, başta Brezilya ve Meksika olmak üzere Latin Amerika ülkelerinde sokakta yaşayan/çalışan çocuklar gibi ağır travmalara maruz kalmış çocuklar için kullanılan etkin bir terapötik yöntemdir. University College London’da onursal öğretim üyesi, British Psychological Society’de araştırmacı ve akademisyen olarak çalışan Kennedy, “A Relationship-Based Intervention to Promote Attunement, Empathy and Wellbeing” kitabının yazarıdır.

Junto Con los Ninos (JUCONI) Vakfı’nın genel müdürü Sylvia Reyes ise, İngiltere’de Tavistock Klinik’te yüksek lisansını tamamlayarak psikanalitik piskoterapi eğitimi aldı. 1995’te JUCONI Vakfı’nın kuruluşuna yardım etmek üzere Ekvator’a giden Reyes, o tarihten bu yana sokakta yaşayan ve çalışan çocuklarla çalışan merkezlerde kullanılmak üzere geliştirilen ve JUCONI’nin Mexico merkezinde de kullanılmakta olan “aile odaklı bir müdahale modelinin” geliştirilmesine öncülük etti. Aile ve okul, yerleşim yeri ve arkadaş çevresi gibi daha geniş sosyal bağlamı da kapsayan bir sistem yaklaşımını içeren JUCONI modeli, aileye aile dışında destek sağlayabilecek daha geniş çevreyi de önemsiyor.

Reyes’in Latin Amerika, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde konferanslar ve eğitimler verdiği belirtilirken, JUCONI’nin sokak çocukları için hizmet modeli 2005 yılında Kraliçe II. Elizabeth tarafından Kraliyet Madalyası ile ödüllendirildi. 2007 yılında 60 ülkede, halkın kalkınması için çalışan sosyal girişimcilere destek olan Ashoka Vakfı tarafından “yönetici sosyal girişimci” seçilen Reyes’in geliştirdiği sokak çalışmasının anahtarını oluşturan ve aile içi şiddetin ortadan kalkmasını amaçlayan müdahale modeli; 2008’de Ekvator Çocuk ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı tarafından “Ekvator’daki Özel Yardıma Muhtaç Çocuklar için Yöntemsel Sokak Çalışması Ödülü ile aynı yıl UNICEF Mexico ve Dünya Bankası tarafından “En İyi Hizmet Modeli Ödülü’nü aldı .
Kaynak: İHA