Elazığ'da 'kentsel Dönüşüm' Paneli

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ile Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası (HKMO) Elazığ ve Diyarbakır şubeleri tarafından, Elazığ'da, kentsel dönüşüm projelerine ekonomik, teknik, yasal ve sosyolojik açıdan yeni bakış açıları ortaya koymak için 'Kentsel Dönüşüm' isimli bir panel düzenlendi.

Elazığ'da 'kentsel Dönüşüm' Paneli
Siirt Eczacılar Odası’nda düzenlenen panele Elazığ Valisi Muammer Erol, Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kudbettin Demirdağ, HKMO Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Muhittin Selvitopu, HKMO Diyarbakır Şube Başkanı Hüseyin Kırşan, HKMO Elazığ Temsilcisi Ahmet Vecdi Yüksek, harita mühendisleri, belediye meclisi üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

HKMO Genel Başkanı Ertuğrul Candaş, yeni kanunla, Türkiye’nin tamamına el atılabildiğini söyledi.

Candaş, "Bu el atma, rant amaçlı olursa işte o zaman yandık. Kaygılarımız yok değildir. Böylesi kapsamlı bir kanunun hazırlanırken bu alanda bilgili, etkili, yetkili meslek odalarından katkı alınmaması kaygılarımızı daha da artırmıştır. Bu yaklaşımı asla doğru bulmuyoruz. Yönetmelik çalışmalarında da maalesef süreç aynı yürütülmüştür. Meslek odalarından görüş ve katkı istenmemiştir. Bu yanlıştır ve iyi niyetli bir çalışma yöntemi de değildir. Bunu buradan belirtmek istiyorum” dedi.

HKMO Diyarbakır Şube Başkanı Hüseyin Kırşan, kentsel dönüşüm olarak bilinen ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı ile birlikte Türkiye genelinde 20 yılda 14 milyon konutun elden geçirilmesinin planlandığını ve bu dönüşümün Türkiye’ye maliyetinin 350-400 milyar dolar olmasının öngörüldüğünü söyledi.

İmar uygulamaları ve kentleşme olgusunun kentlerde yaşayan insanlar için önemli olduğuna dikkat çeken Kırşan, "Ülke kentlerinin önemli bir bölümünün plansız ve kaçak yapılaştığı, güvenli ve sağlıklı yaşanılabilir alanların kısıtlı olduğu, ülkemizdeki arsa ve arazi düzenlemelerinde hukuksal ve teknik olarak yeni düzenlemelere ve imar uygulama araçlarına gereksinimlerin olduğu sürekli tarafımızdan dile getirilmiştir. Bu sebeple kentleşme sorununun başlıca çözümünün planlama yapılırken alınan kararların, yaşanılabilir bir kent yaratma temelinde olması ve engelliler başta olmak üzere bütün dezavantajlı kesimler gözetilerek kararlar alınmalıdır. 14 milyon konutun kentsel dönüşüm projesi içerisinde yer alacağından yeni çıkan afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kurum ve belediye yasası ile uygulanacak kentsel dönüşüm uygulamaları sorgulanmalı ve dikkatle takip edilmelidir. Kentsel dönüşümde başarı için tüm aktörlere büyük sorumluluk düşmekte, parçacı yaklaşımlara ve rant amaçlı uygulamalara yer verilmemelidir" diye konuştu

Toplantı panelistlerin sunumlarıyla devam etti .
Kaynak: İHA