9. Asem Toplantısı Laos'ta Başladı

Asya ve Avrupalı liderler, 9. Asya-Avrupa Toplantısı (ASEM) için Laos'un başkenti Vientiane'de bir araya geldi.

Görüşmelerin ana gündem maddesini, küresel ve mali konular oluşturuyor.

Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, Avrupa Birliği'nin, Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ile 35 yıldır sürdürdüğü yakın ilişkiyi muhafaza ettiğini söyledi.

Bu süre içerisinde AB'nin bölge ile köklü bağlantılar kurduğunu ifade eden Rompuy, "Barış, insan hakları, sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesi ve iklim değişikliği gibi konularda ilerleme sağlamak için iki bölgenin de karşılıklı işbirliğine ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.

Bu arada zirvenin resmi açılış töreni öncesinde, Norveç, İsviçre ve Bangladeş'in ASEM üyelikleri onayladı. Böylece ASEM, kurulduğu 1996'da sahip olduğu üye sayısını 26'dan 51'e çıkarmış oldu .
Kaynak: İHA