Türmob ‘Eylem Planı’ Hazırlığında

BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, TÜRMOB’un bir eylem planı içinde olduğunu bildirerek, “Hükümet vesayetle mücadele ettiğini söylüyor.

Türmob ‘Eylem Planı’ Hazırlığında
Türkiye’de sadece askeri bürokratik vesayet problemi yok. Sivil bürokratik vesayet de ülkenin önünü tıkıyor. Vesayetle mücadeleyi hedefleyen hükümetin sivil bürokratik vesayetle de ilgilenmesi lazım” dedi.

BSMMMO’nun olağan oda meclis toplantısı BAOB Yerleşkesi’ndeki hizmet binasında yapıldı. Toplantıda oda faaliyet raporu okunurken, mali durum hakkında da bilgi verildi.

TÜRMOB’un Ankara’da gerçekleşen ve Türkiye genelindeki SMMM ve YMM odalarının başkanlarını bir araya getiren ‘başkanlar kurulu toplantısı’ hakkında meslektaşlarına bilgi vererek konuşmasına başlayan BSMMMO Başkanı Mesut Topcu, “Kamu Gözetimi Kurumu’nca hazırlanan ve yayınlanmak üzere bakanlığa gönderilen ‘Bağımsız Denetim Yönetmelik Taslağı’ çalışması üzerine acil bir toplantı düzenlendi.

Toplantı gündemindeki taslak ile temmuz ayında yayınlanan taslak arasında pek bir farkın olmadığı konuşuldu. İki taslak arasında çok küçük nüanslar var. Meslekte 10 ve 15 yılını dolduranlara bir muafiyet tanınıyor. Ama bizim arzu ettiğimiz gibi, tüm meslektaşlara eşit bir muamele öngörülmüyor taslakta. Özellikle, genç meslektaşlar aleyhine bir düzenleme yapılmış” dedi.

Kamu Gözetim Kurumu'nun TÜRMOB’u yok sayarak bu görevini ifa edemeyeceğini söyleyen Topcu, "Hatta TÜRMOB ile iş birliği altında bu görevini yürütmek zorundadır. Eğer ki Kamu Gözetim Kurumu’nda sadece gözetleme ve denetleme yetkisi olsa, TÜRMOB ile çok da yakın diyaloğa girmesine belki gerek olmayabilirdi. Ama, dünya uygulamalarının aksine, düzenleme yetkisi de bu kuruma verildiği için bu i şbirliği şarttır. Ve maalesef ki bu kurum, işbirliğinden uzak durmaktadır” şeklinde konuştu.

TÜRMOB’un acil düzenlenen başkanlar kurulu toplantısında, bir eylem planının gündeme geldiğini de açıklayan Mesut Topcu, toplantıdaki görüşlerle şekillenecek eylem planının, yakın zamanda TÜRMOB tarafından duyurulacağını bildirdi.

"BAŞBAKANA ANLATMALIYIZ" Toplantıda, BSMMMO olarak bir teklifte bulunduklarını dile getiren Topcu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Madem ki bizim en önemli meselemiz vesayet meselesi. Hükümet vesayetle mücadele ettiğini söylüyor. Türkiye’de sadece askeri bürokratik vesayet problemi yok. Sivil bürokratik vesayet de ülkenin önünü tıkıyor. Vesayetle mücadeleyi hedefleyen hükümetin, sivil bürokratik vesayetle de ilgilenmesi lazım. Sivil bürokratik vesayetin, ülkenin önünü nasıl tıkadığını bizzat Başbakan’a anlatmamız lazım. Buradan da Sonuç çıkmaz ise sivil itaatsizlik diye adlandıracağımız bazı eylemleri hayata geçirmeliyiz. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan her düzenlemeye dava açmak gibi…” Tüm bunların yıllardır örgütte çok konuşulduğunu ancak, bir türlü hayata geçirilemediğini vurgulayan Topcu, “Vesayetçi bu kurumları zor duruma sokacak bazı akıllı eylemler geliştirmemiz lazım. Beyannamelerin Son dakika verilmesi, boş beyanname verilmesi gibi. Her eylemimizden bir parça da olsa, olumlu bir Sonuç elde edebileceğimizi düşünüyorum. Ve Ankara’da büyük çaplı bir miting de düzenlememiz lazım” diye konuştu.

Kaynak: İHA