Koçoğlu: Kalifiye Eleman Yetiştirilmesi Sistematik Hale Getirilmeli

Trabzon Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, kalifiye eleman ve istihdam imkânı sağlayan UMEM Beceri 10 Projesi’nin sistematik hale getirilerek, kalıcı olması gerektiğini söyledi.

Koçoğlu: Kalifiye Eleman Yetiştirilmesi Sistematik Hale Getirilmeli
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) ve İŞKUR işbirliğinde yürütülen UMEM Beceri10 Projesi’nin hizmet ve tarım sektörüne genişletilmesiyle ilgili bilgilendirme ve tanıtım toplantısı, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO)’da yapıldı. Toplantıya, Trabzon Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, Trabzon Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Turan, TTSO Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Aktif İşgücü Dairesi Başkanlığı Şube Müdürü Ali Tantepe, Aktif İşgücü Dairesi Uzman Yardımcısı Ferhat Atar, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin, işadamları ve kursiyerler katıldı.

Vali Yardımcısı Abdurrahman Koçoğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kalifiye eleman ve istihdam imkânı sağlayan UMEM Beceri 10 Projesi’nin önemine dikkat çekti ve sistematik hale getirilerek kalıcı olması gerektiğini ifade etti.

Türkiye’de iş arayanların eğitim durumu ve belli bir alanda beceri eksikliğinin iş bulmalarını zorlaştırdığını belirten Koçoğlu, “UMEM Projesi, verilen eğitim neticesinde eğitimli işgücü imkânı ve bu işgücünün istihdamını sağlıyor. Çünkü işverenlerimiz de kalifiye eleman bulamamaktan şikâyet ediyorlar. Bu nedenle proje çok önemli. Ben bütün proje ortaklarını tebrik ediyorum. Teknik okulların alt yapıları da çok eski ve günümüzün koşullarına göre yetersiz idi. Yine bu proje ile eğitimdeki teknik alt yapıyı da yeniledi. Yapılması gereken bu projenin sistematik hale getirilerek devam etmesidir.” ifadelerini kullandı.TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serdar Sayan ise projenin bir yandan Türkiye’nin her tarafındaki işsizlere meslek kazandırma ve iş edindirmeyi amaçlarken bir yandan da, işletmelerin verimlik ve rekabet güçlerini artırmasına katkıda bulunduğunu söyledi.

Türkiye’de işsizliğin yapısal bir sorun olduğunu vurgulayan Prof. Sayan, her yıl ortalama 750 bin kişinin işgücüne katıldığını, iş arayanların da büyük oranda iş dünyasının ihtiyacı olan yeteneklere sahip olmadığına dikkat çekerek UMEM Beceri 10 Projesi’nin bu yönüyle meslek kazandırma ve iş edindirme seferberliği olduğunu dile getirdi. UMEM Beceri 10 Projesi’nin diğer projelerden farkını anlatan Prof. Dr. Sayan, şöyle konuştu: “Bu proje, kamu, özel sektör, üniversite ortaklığına güzel bir örnek olması itibarıyla değil, kursların, yerel işletmelerin ihtiyaçlarına uygun alanlarda, uygun sayıda kişiyi eğitmek üzere açılması ve bu yapılırken odalar kanalıyla, işverenlerin de mesleki eğitimin bir parçası haline getirilmesi yanlarıyla da farklı ve yenilikçi bir projedir."TTSO Yönetimi Kurulu Başkanı Suta Hacısalihoğlu da UMEM Beceri 10 Projesi'nin, sonuçları açısından ele alındığında kamu ve özel sektörün bugüne kadar gerçekleştirdiği en önemli projelerden biri olduğunu ifade etti.

Proje kapsamında teknik eğitimdeki teknolojik alt yapının tamamlanarak günün koşullarına uygun hale getirildiğini anlatan Hacısalihoğlu, “Proje kapsamında istihdam sağlayan işverenleri tebrik ediyorum eğitime katılıp istihdam edilenleri de kutluyorum.” dedi.

Toplantıda daha sonra UMEM Beceri 10 kurslarına katılarak başarılı olan kursiyerlere sertifika verildi.

Ayrıca proje kapsamında en çok istihdam sağlayan firma temsilcilerine de plaket takdim edildi.