İran Temsilcisi Sultaniye:

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun Viyana’da düzenlenen konferansında İran’ın nükleer meselesi ele alındı.

İran Temsilcisi Sultaniye:
İran temsilcisi Ali Asker Sultaniye, “NTP üyesi olmayan İsrail serbest konuşurken NTP üyesi olan İran’ın tenkit edilmesi kabul edilemez” diyerek İran’a baskı uygulayan İsrail destekçisi Batı dünyasına tepki gösterdi. İranlı temsilci Ali Askeri Sultaniye, Viyana’daki Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’nun konferansından sonra gazetecilere yaptığı açıklamalarda ABD ve İsrail ile birlikte milletlerarası sahada İran’a müeyyide uygulayan ülkeleri tenkit etti. “Onlarca sene sonra müzakereye yaklaşmışken ABD bu müzakere imkanını reddetti” diyerek ABD’nin kasıtlı İran aleyhtarlığı ve İsrail destekçiliği yaptığını iddia eden Sultaniye, “Bu fikir birliği ile alınmış bir konferans hareketidir, ABD tek taraflı olarak yol çizemez. Burada müzakereden kaçan ABD’dir. Bu kabul edilemez. ABD, Orta Doğu’yu nükleer silahlardan arındırma konferansını Tel-Aviv’e bir düşmanlık olarak görüyor” dedi.

Orta Doğu’yu nükleer silahlardan uzak tutma konferansı 1974’te Mısır ve İran’ın müşterek teşebbüsü ile atılmış bir adım olduğu biliniyor.

Ali Askeri Sultaniye, İran’ın meşru bir çalışma yaptığını ancak İsrail’in nükleer faaliyetlerinin hiç teftiş edilmediğini hatırlatarak, “İran, NTP (Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması) tam üyesidir ve istediği gibi teknolojik ve nükleer çalışma yapma hakkına sahiptir. ABD de dahil olmak üzere Batı ülkeleri vaziyetlerini tekrar gözden geçirsinler. İran, yanlış bir iş yapmamaktadır ve yolundan dönmeyecektir. İran her zaman müzakere ve diplomasiye açıktır. İran’ın karşısında durmak yerine onları müzakereye davet ediyoruz. İran müzakere için her zaman masaya yakındır” dedi.

İran’a karşı tatbik edilen müeyyidelerin İran’ı durduramayacağını ifade eden Sultaniye, “Biz kendi teknolojimizi kendimiz yapabiliriz. İsrail, İran’ın bilim adamlarına ve ülkesine saldırarak İran’ı yıpratamayacaktır. İsrail, İran’a baskı uygulatarak bir neticeye varamayacaktır. NTP üyesi olmayan İsrail serbest konuşurken NTP üyesi olan İran’ın tenkit edilmesi kabul edilemez dedi.

Kaynak: İHA