Filistin Devlet Başkanı Abbas: İki devletli çözüm için son şans

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü kurtarmak için önünde son şansı olduğunu belirtti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin'in BM'deki statüsünün ''gözlemci kuruluş''tan ''üye olmayan gözlemci devlet''e yükseltilmesinin oylanacağı BM Genel Kurulu toplantısında konuştu.

Abbas, ''Hala İsrail'in saldırılarında aldığı yaralarını saran, çocuk, kadın ve erkeklerden oluşan şehitlerini defneden, İsrail'in Gazze'de yıktığı evlerin enkazı altında kalan hayatları arayan Filistin, bugün BM Genel Kurulu'na geldi. İsrail, Gazze'deki aileleri katletti, barış ve özgürlük içerisinde yaşama hayallerini ve özlemlerini katletti'' dedi.

Geçen günlerin barışa ne kadar ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyduğunu ifade eden Abbas, Filistin'in Genel Kurul'a barışı temin etmek için geldiğini belirterek, ''Kanaatimiz, uluslararası toplumun, iki devletli çözümü kurtarmak için önünde son şansı olduğu yönündedir'' diye konuştu.

Abbas, İsrail'in Gazze saldırılarına dikkati çekerek, Filistin'in bölgesel ve uluslararası anlamda dönüm noktası olacak bir anda BM'ye geldiğini, işgalin sona ermesi, Filistin halkının özgürlük ve bağımsızlığına ulaşması gerektiğini belirtti.

İsrail'in saldırılarının, bu ülke hükümetinin tutumunu ortaya koyduğunu ve uluslararası toplumun Filistin halkı ile barışa yönelik sorumluluklar almasını engellediğini vurgulayan Abbas, ''Dünyada kimse İsrail'in düşmanca tutumu konusundaki ısrarı için onlarca Filistinli çocuğun hayatını kaybetmesine ve Gazze üzerine tonlarca bomba yağdırmaya ihtiyaç duyuyor değil. Burada özgürlüğünü isteyen bir halk var'' ifadesini kullandı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin halkının İsrail'in 1948'de kurulduğu Nakba gününden bu yana tüm felaketlere rağmen insanlığını kaybetmemede ısrarlı, yüce ahlaklı, dayanıklı, yaratıcı ve umutlu olduğunu dile getirerek, Filistinlilerin, BM Genel Kurulu'nda ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü kazanmak için barışçıl ve diplomatik çabalarına cevap olarak İsrail'in tehditlerini dinlediğini kaydetti.

Muhabir: Mustafa Habbuş/Safiye Karabacak-Bülent Şahin Erdeğer

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA