Kaliteli Lahananın Ana Vatanı Niğde

Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, Niğde’de Türkiye genelinde lahana üretiminde 2. sırada, kalite bakımından da 1. sırada olduğunu söyledi.

Kaliteli Lahananın Ana Vatanı Niğde
Başkan Kenar yaptığı açıklamada, “Lahananın ana vatanı tam bilinmemekle beraber ilk olarak Batı İrlanda, Fransa, İspanya ve İtalya kıyılarında Doğu Asya da yabanilerine ilk rastlanılan yerlerdi. Baş lahana tarımı irili ufaklı ülkemizin her bölgesinde yapılmaktadır. Rekolte olarak Samsun 1. sırada kalite olarak da Niğde 1. sıradadır” dedi.

Niğde ekonomisine yön veren 3. ürün lahananın olduğunun altını çizen Başkan Kenar, “Bölgemizde merkez ilçe Sazlıca Beldesi, bor İlçe Merkezi, ve Kaynarca köyü ile Ulukışla İlçesi Hüsniye ve Ovacık köylerinde üretim yapılıyor. Lahana organik madde bakımından oldukça zengin bir üründür. Yetişme ve kalite bakımından killi-tınlı toprak yapısını daha çok sever” diye konuştu.

Ülke genelinde Niğde’de 74 Bin 545 ton ve yüzde 15”lik bir pay üretim de 2. sırada, kalite bakımından 1. sırada olduğunu söyleyen Kenar, “Lahana ekimi Niğde Merkez ilçe 3 bin 585 dekar, Bor İlçesi 4 Bin 330 dekar, Ulukışla ilçesinde ise 6 Bin 15 dekar alanda lahana üretimi yapılıyor. Lahana üretimi toprak yapısına göre verimi değişse de ortalama olarak dekar için 5 bin 250 kilogram ürün elde ediliyor. Son üç yılda Pazar satış fiyatları yaklaşık olarak 2012 yılında, 1. 35 TL, 2011 yılında 55 kuruş, 2012 yılında ise 95 kuruşa satılmaktadır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA