Aihm'e Yapılmış Bazı Başvuruların, Tazminat Ödenerek Çözümüne İlişkin Tasarının İlk İki Maddesi Kabul Edildi

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türkiye'nin AİHM'e giden dosyalarını azaltacaklarını belirterek, ''Türkiye'nin aldığı ihlallerin Avrupa'daki ortalamalar düzeyine gelmesini sağlayacak önlemleri hayata geçiriyoruz'' dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, AİHM'e yapılmış bazı başvuruların, tazminat ödenerek çözümüne ilişkin tasarının ilk iki maddesi kabul edildi.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Ergin, AİHM'de bir davanın sonuçlanmasının 5-6 yıl sürdüğünü, 8-10 yıl devam eden spesifik davaların da bulunduğunu anımsattı. Ergin, iç hukukta geçen sürenin de dahil edilmesi halinde bunların önemli bir kısmının 2002 öncesine ait vakalar olduğunu belirtti.

Pilot dosya Ümmühan Kaplan dosyasının, 1960'lı yıllarda başlayan bir yargılama sürecinin davası olduğunu ifade eden Ergin, şöyle konuştu:

''Bu sorun ortak sorunumuz. 2 bin 404 ihlalin analizini yaparsak, AK Parti dönemine ait ihlallerin oranının çok düşük olduğunu görürsünüz. Olayı partiler, hükümet bazına indirmek niyetinde değilim, bu dert Türkiye'nin derdi. Bu dertten, Türkiye'yi kurtarmak için çalışmalar yapıyoruz. Tazminat Komisyonu, sonucu ortadan kaldırmaya dönük çalışmadır, sebebi değil. Sebebi ortadan kaldıracak çalışmalar, 4. pakette geliyor. Çok kapsamlı bir çalışma yapıyoruz, inşallah Türkiye'nin AİHM'e giden dosyalarını azaltacağız. Türkiye'nin aldığı ihlallerin Avrupa'daki ortalamalar düzeyine gelmesini sağlayacak önlemleri hayata geçiriyoruz.''

Ergin, tasarıyla kurulacak ve uyuşmazlıklarla ilgili karar verecek olan komisyona 3 bin 500 civarında dosya geleceğini tahmin etiklerini, bu nedenle yoğunluğu göz önünde bulundurarak, uyuşmazlıkların çözümü için 9 aylık bir süre öngördüklerini ifade etti.

Sadullah Ergin, personel konusundaki bir soruyu yanıtlarken, idari personel açıklarını kapattıklarını ancak hakim ve savcı açığının devam ettiğini söyledi.

Tasarı üzerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Tasarıyla, AİHM suçlamalarını, yani sabıka kaydımızı, bedel ödeyerek ortadan kaldırmaya çalışıyoruz. Bir ayıbı ortadan kaldırmak için gecenin bir saatinde kanun çıkarıyoruz. Meclis'in şu saatte çalışması bile hukuk sorunu. Sizi mahkemeye versek, şu çalışma usulünden dolayı mahkum olursunuz'' diye konuştu.

Muhabir: Kubilay Çelik-Meltem Yılmaz

Yayıncı: Murat Taydaş
Kaynak: AA