Kamerun’daki Araçların Muayenesini Tse Yapacak

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, TSE olarak Kamerun’da bir dizi çalışma yürüttüklerini belirterek, “Kamerun’da tüm araçların muayenesinden, muayene araç istasyonlarının denetim hizmetlerini TSE tarafından verilmesi için mutabakat sağlandı.

Kamerun’daki Araçların Muayenesini Tse Yapacak
Teknik bir sorun yaşanmazsa TSE olarak bu işi biz alacağız. Biz bu hizmeti aldığımız takdirde bu sektörle ilgili Türkiye’den Kamerun’a ihracat noktasında çok büyük kolaylıklar yaşanacak” dedi.

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ÇTSO) davetlisi olarak Çorum’a gelen TSE Başkanı Hulusi Şentürk, sanayicilerle toplantıda araya geldi. TSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Başaranhıncal ve iş adamlarının katıldığı toplantıda Şentürk, standardizasyon önemi ve TSE’nin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu.

Artık dünya pazarlarının tek pazar haline geldiğini ve bu pazarların çok uluslu şirketler tarafından ele geçirildiğini dile getiren Şentürk, bu süreçte ülkelerin ya kendi ekonomilerini güçlendirerek küresel pazarlarda yer alacağını, ya da kendi pazarlarını dahi çok uluslu şirketlere karşı kaybetme mecburiyetinde kalacaklarına dikkat çekti.

Türkiye’nin bu sürecin tam merkezinde olduğunu dile getiren Şentürk, bu pazarda Türk işadamlarının çok ciddi başarılara imza attığını kaydetti.

Afrika çöllerinden Uzakdoğu’ya kadar dünyanın her bölgesinde eline çantasını alan girişimcilerin iş yaptığını belirten Şentürk, bunun sonucunda tüm dünyanın kriz ile boğuşurken, Türk işadamlarının küresel pazarlarda yeni alanlara girmesiyle ülke ekonomisinin büyüdüğüne dikkat çekti. Türkiye’nin son yıllardaki büyümesini Türk işadamlarının cesareti ve atılganlığına borçlu olduğunun altını çizen Şentürk, ancak bu başarının sürdürülebilir olması için alınması gereken tedbirlerin olduğunu vurguladı.

Türkiye’de standardizasyon konusunda yeterli bir bilinçlenmeye sahip olunmadığını anlatan Şentürk, “Gelişmiş ülkelerde standardizasyon konusunda strateji planları varken bizim ortak bir çalışmamız yok. Dünya ekonomisinin yüzde 20’si standardizasyon üretime dayalı. 60 trilyonluk bir dünya ekonomisinde bu 12 trilyona tekabül etmektedir. Bu oran hızla yükseliyor. Standartlara dayalı üretim gerçekleştirmeyen ülke ve aktörler hızlıca küçülecek, yapanlar büyümeye devam edecek. Bugün gelişmiş ülkeler standartları belirlemek için büyük çaba sarf ediyorlar. ABD, İngiltere gibi gelişmiş ülkeler ISO’da yüzlerce komitenin ya başkanlığı ya da sekretaryasını yürütürken Türkiye’nin sadece 5 komisyonda başkanlık yapıyor” diye konuştu.

Sadece standartlara uygun üretimin yetmediğini aynı zamanda bunun belgelendirilmesi gerektiğini söyleyen Şentürk, “Türkiye’nin uygunluk değerlendirme pazar büyüklüğü 1 milyar doların üzerinde. Bu pazarda en büyük yerli oyuncu 100-150 milyon dolarla TSE geliyor. Diğer tüm yerli belgelendirmeleri toplayın bir TSE etmez. Kalan 800 milyon dolar yurt dışına gidiyor. Türkiye’nin büyük bir kaynağı yurt dışına gittiği için buna dur dememiz lazım. Bu kaynağın Türkiye’de kalmasını sağlamalıyız. Bu Türk işadamlarının küresel pazarlarda da daha rahat hareket etmesini sağlayacak. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir şirketi Gürcistan’ın doğalgaz alt yapısına 50 bin dolara gözetim hizmeti verdi. Bunun sonunda Türkiye’de bu sektörde hizmet veren firmalar 40 milyon dolarlık ihracat yaptılar. Bunun için her alanda gözetim hizmetlerini bizim vermemiz gerekiyor ki bu alana Türk iş adamları rahatlıkla girebilsin” dedi.

TSE’nin iş dünyası ile entegre olması gerektiğini dile getiren Şentürk, iş dünyasının TSE’yi hizmet satın aldığı bir kurum yerine kendilerinin ortağı olarak görmesini istedi.

Sanayicilerin küresel pazarlara rahat girebilmesi için yurt dışında ofisler kurmaya başladıklarını anlatan Şentürk, “İlk ofisi Çin’de açtık. Dünyanın 11 ülkesinde 16 ofis açıldı. Ofisleri özel sektörle açtık. 2014 yılı sonunda 70 ofis açarak Türk işadamlarının bulunduğu her ülkede var olacağız. Sorunları asgariye indireceğiz. TSE olarak standartlar savaşını ülkemizin kazanması adına ve bu alanda yurt dışına giden yüzlerce milyon doların Türkiye’de kalması adına tüm politikalarımızı radikal şekilde gözden geçirdik. Ve yeni konseptle çalışmalarımızı yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA