Haddecilerden Haddelerin Taşınması Açıklaması

Karabük Özel Sektör D.

Haddecilerden Haddelerin Taşınması Açıklaması
Ç. Haddecileri Derneği Başkanı Murat Orhan, şehir merkezinde bulunan haddehanelerin OSB’ye taşınması yönünde yapılan girişimler nedeniyle açıklama yaptı. Karabük Özel Sektör D.Ç. Haddecileri Derneği Başkanı Murat Orhan, şehir merkezinde bulunan haddehanelerin Organize Sanayi Bölgesi’ne (OSB) taşınması yönünde yapılan girişimlerle ve haddehanelerin ruhsatının olmadığı yönünde yapılan açıklamalarla ilgili değerlendirmede bulundu. Orhan, “Karabük’te TSO’nun stratejik palanı içerisinde Karabük’te şehir içinde kalmış haddehanelerimizin şehir dışına taşınma projesi vardır. Fakat bu stratejik plan, gelen hükümetlerimizin, bölge milletvekillerimizin hepsinin önünde de mevcuttur. Bizler tarafından da bilinmektedir. Fakat bu planı uygulamaya sokmak Karabük nezdinde ne kadar faydalı olur ne kadar zararlı olur bunun düşünülmesi bu şekilde karar verilmesi gerekir. Biz ‘haddehanelerimizi çalıştıramıyoruz, ham maddemiz yok’ diye haykırırken, Karabük’ün şehir içindeki veya sanayi bölgesindeki haddehaneyi Karabük’ün ‘göbeği’ diye tarif edilen Güven kavşağına kursak bir fayda sağlayacak mı? Bende bunu soruyorum” dedi.

HADDEHANELERİN RUHSAT KONUSU TSO Başkanı Pehlivan Baylan’ın haddehanelerin ruhsatı olmadığı yönündeki açıklamalarına da cevap veren Orhan şunları söyledi: “Ben buradan net bir açıklama yapıyorum. Karabük’teki bütün haddehanelerin ruhsatı mevcuttur. Başkanımız Baylan’a da sesleniyorum, kendisinin haddehanesinin olduğu gibi Karabük’teki bütün haddehanelerin ruhsatı vardır. Geçici veya başka şekilde söylemiyorum ruhsatları vardır. Bununla ilgili, Karabük valimiz, dernek başkanlığımdan sonra kendisine yapmış olduğum ziyarette bu konu görüşülmüştür. Karabük’te şehir içindeki haddehanelerin OSB’nin genişletme çalışmaları içerisinde orada yaklaşık 400 dönüm gibi bir yerin ayrılacağı ve buraya 8-10 arkadaşımızın taşınabileceğini iletmiştir. Bizlerde taşınmak isteyen arkadaşımıza bu konuyu aktardık. Şuanda gitmek isteyen tabi hayal, OSB’den yer ayrılmış durumda gitmek isteyen gidebilir. Bununla ilgili Valimiz açıklama yapmışken, bizim bir açıklama yapmamızın uygun olmayacağı kanaatindeyim. Kamuoyunda çıkan ‘Ruhsatı yok’, ‘Haddehanelerin sıkıntılarına değinilmiyor’ denmesinden dolayı açıklamak yapmak gerekiyordu. Bu işin ucunda bu haddehanelerin OSB’ye taşınması sırasında tabi ki maliyetin külfiyet olacağı düşünülmekte bunun içinde bir teşvik talebi vardır. Bu kanayan yaraların bu şekilde pansuman etmenin bir faydası olacağı görüşünde değilim. Dernek başkanı olarak, benim mücadelem ayrı bir kulvarda devam etmektedir.” TSO Başkanı Baylan’ın 5 bin kişiyle görüşüldüğü yönündeki açıklamalarına da Orhan, “TSO Başkanı Pehlivan Baylan’ın açıklamalarını dinledim. Tabi sıkıntılar had safhadadır, kedilerini geliştirmek isteyenler mevcut sıkışık durumu gidermek isteyenler, mevcut OSB’ye gidebilirler. TSO’nun ruhsat hususunda yaptığı açıklamaya istinaden belediye başkanımızın da bir açıklaması vardır. Tabi ben buradan ruhsat makamı olarak kendimiz görmüyoruz. TSO’dan alınmış kayıt ve belediyeden kesilmiş ruhsat esastır. Biz bunlara göre tüzüğümüze göre derneğimize üye yaparız. Kamuoyu araştırmaları denilmiştir, 5 bin kişiye ‘Soruldu’ denmektedir, o 5 bin kişi içerisinde ne dernek başkanı olarak ben ne de 22 tane üyem vardır. Hiç kimseye bu konu sorulmamıştır. O 5 bin kişilik anketi yapan firmanın belgeleriyle açıklamasını istiyorum. Teşvik 22 hadde üyemiz var, bu üyemizden geçen günkü toplantıda teşvik ile ilgili o açıklamanın akabinde Yeşilmahalle sanayi bölgesinin de bu kapsam içerisinde olduğunu belki biliyor beli de bilmiyorsunuz, biz sadece İstasyon civarını düşünürken, Yeşilmahalle’nin de bu kapsam içerisinde olduğunu öğrendik. Burada Valimiz, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı’nı fizibilite çalışması olarak görevlendirmiş. Yeşilmahalle’de olayların içerisine girince arkadaşlarımız, artık bir çivi çakmaktan tereddüt eder hale geldiklerini ifade etmişlerdir. 22 arkadaşımız arasında bunu isteyen bir tek arkadaşımız vardır, 21 tanesinden böyle bir talep yoktur” dedi.

FİLYOS PROJESİ Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde yapılması planlanan Filyos Projesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Orhan, “Bartın’ın, Karabük’ün, Zonguldak ve Kastamonu’ya kadar olan bu bölge için faydalı olacak Filyos projesi vardır, Filyos projesi sosyal ve ekonomik boyutu çok büyük bir projedir. Filyos önceden serbest bölge olarak ilan edilmiştir. Serbest bölge sadece ihracat yapan firmaları kapsamaktaydı. Bizlerin, Sayın Valimiz, milletvekillerimiz, bu bölgedeki müteşebbis heyetlerinin bastırması soncu Filyos bölgesi serbest bölgeden çıkarılmış endüstri bölgesine dönüştürülmüştür. Endüstri bölgesi demek, orada üretim yapacak tesisler, hem yurt içine hem yurt dışına satış yapabileceklerdir. Bu kısımda çok büyük yatırımlar gelmeye başlamıştır. OSB Genel Müdürlüğü’nde ve Kalkınma Bakanlığı’nda devamlı istişareler yapmaktayız. Yapmış olduğumuz incelemelerde İskenderun, İzmir, İstanbul, Denizli bölgelerindeki sanayi kuruluşları Filyos’tan yer kapabilmek için mücadele etmektedir. Bizler gidip burada ‘haddehanelerimizi OSB’ye taşıyalım, teşvikle uğraşalım’ bize en büyük teşvik endüstri bölgesindeki yatırımları desteklemek ve bu yatırlarla ilgili daha ileri götürecek projeler sunmaktır. Eğer Filyos’ta ağır sanayi kuruluşları büyük üreticiler oraya geldiklerinde şuanda mevcut olan haddehaneler çalışmayan haddehaneler iddia ediyorum ki o zaman çalışacaklardır. Üretim yapacaklardır. O günler geldiğinde teşviğe de ihtiyaç olmayacak, OSB’ye kendileri gideceklerdir. Bugün sıkıştırmanın dayatmanın bir anlamı yoktur” diye konuştu.

KARMET ile ilgili sorulan soruya da cevap veren Orhan konuşmasını şöyle tamamladı: “KARMET 4-5 sene önce kuruldu, fakat KARMET gibi bu şekildeki büyük tesislerin kurulması için ağır sanayi OSB’leri gereklidir veya ‘mor’ alan dediğimiz sanayi alanlarına kurulabilir. Bu nedenle KARMET olarak talepte bulunmuş olduğumuz Asit köprüsünün bulunduğu belediye şantiyesi kısmındaki yer OSB’nin genişletilme alanı içerisinde alınmamıştır. Yolun üst kısmı OSB genişletme çalışmasında alt kısma bu kapsamında değildir. Bu nedenle OSB Genel Müdürlüğü, Vali Beye müracaatlar yapıldı, 300 dönemlik yer talebi mevcuttur. Bizlerde Karabük’te KARMET ile ilgili yer verilmesi beklenmektedir. Vazgeçme gibi bir niyet yoktur. Bizler konuşmuyoruz diye sessiz kaldığımızı düşünmesinler.”
Kaynak: İHA