Güney Afrika Büyükelçisi Esener, İşadamlarının Sorunlarını Dinledi

Türkiye’nin Pretoria Büyükelçisi Kaan Esener, rezidansında Güney Afrika'da yerleşik işadamlarının sorunlarını dinledi.

Güney Afrika Büyükelçisi Esener, İşadamlarının Sorunlarını Dinledi
Ticaret müşaviri Emine Sönmez'in ve elçilik görevlilerinin katıldığı resepsiyonda gurbetçi işadamları sektörel bazda karşılaştıkları problemleri Esener’e anlattı. Maden, gıda, mobilya, ev tekstili, mobilya gibi sektörlerde Güney Afrika pazarında olan girişimciler en fazla yüksek gümrüklerden şikayet etti. Gümrük Birliği’nde olmamıza rağmen Avrupa ülkelerine uygulanan vergilerin iki katının Türk mallarına uygulanmasının haksız rekabet oluşturduğu, Türkiye’nin Afrika'ya ihracatını artması için vergi sorununun bir an önce çözüme kavuşturulması gerektiği üzerinde duruldu. İşadamları, Ziraat Bankası’nın veya katılımcı bankalarının Güney Afrika’da şube açmaları için Esener’den girişimde bulunmalarını talep ettiler. Önümüzdeki günlerde bankacılar ile konuyu görüşeceğini belirten Büyükelçi, “Umarım Güney Afrika’da bir Türk bankasının şubesini görürüz.” dedi.

Toplantının sonunda sektörel bazda tekrar bir araya gelinmesi ve konunun ayrıntılarıyla görüşülmesi kararlaştırıldı. Büyükelçi Esener’in Türk işadamdamlarının sorunlarını dinlemesinin ardından, Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri de resepsiyona katıldı.

Uzun yıllar Güney Afrika’da yaşayan sanatçı Yüksel Uzel ile Azerbaycan’ın Pretoria Büyüleçişi Elhan Poluhov da geceye katılanlar arasındaydı. Pretoria’da gerçekleşen resepsiyonda davetlilere Türk mutfağına özel lezzetler ikram edildi.