Burkay: Bdp'lilerin Dokunulmazlığının Kalkması Sorunu Çözmez, Gerilimi Büyütür

Hak ve Özgürlükler Partisi (HAK-PAR) Genel Başkanı Kemal Burkay, BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasının sorun çözmeye hizmet etmeyeceğini, aksine gerilimi daha da büyüteceğini söyledi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Burkay, 9 BDP milletvekili ile Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk'un dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Başbakanlık tezkeresinin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu hatırlattı. Teklifin Başbakanlık'tan geldiğine göre, büyük ihtimalle AK Parti ve MHP'nin desteğiyle, ilgili komisyonlardan ve Parlamento'dan geçeceğini belirten Burkay, "Daha sonrası ne olur, açılacak davalar nasıl bir süreç işler? Buna ilişkin de tahminler yapılabilir. Elbet, Parlamento üyeleri için dokunulmazlık, onların yasama görevlerini baskı altında olmadan, bu görev kesintiye uğramadan yapmalarını sağlamak içindir. Öte yandan bu onlara suç işleme imtiyazı vermez. Nitekim, milletvekilliği sona erince yargı süreci işlemeye başlar ve belli durumlarda Parlamento eliyle dokunulmazlık kaldırılabilir. Ancak TBMM'de şu anda milletvekilleriyle ilgili, dokunulmazlığın kaldırılmasını bekleyen 500 kadar dosya varken, salt BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasını istemek adil olmayacaktır. Geçmişte DEP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması olayında da bunu yaşadık. Eğer bu talep ve uygulama, hakkında suç isnadı ve dokunulmazlığın kaldırılması talebi olan tüm milletvekilleri için olsa, örneğin kürsü dokunulmazlığı dışında dokunulmazlık zırhı bir bütün olarak kaldırılsa ve milletvekilleri de, bir bölüm bürokrat da bu konuda vatandaşlarla eşit duruma gelseler, buna diyecek bir şey olmazdı." dedi.

"SORUNLARI İÇİNDEN ÇIKILMAZ HALE GETİRİR" "Belli ki söz konusu 10 milletvekilinin dokunulmazlığı esas olarak siyasi tavır ve tutumlarından dolayı kaldırılmak istenmektedir." diyen Burkay, bunu doğru bulmadıklarını, siyasi tartışmalar ve hesaplaşmaların yine siyaset yoluyla, sözle yapılması gerektiğini vurguladı. Burkay, şöyle devam etti: "Karşıtını adli kovuşturmaya tabi tutarak, tutuklayarak susturmak demokratik bir yöntem değildir ve sorun çözmeye hizmet etmez, aksine sorunları daha da içinden çıkılmaz hale getirir. Türkiye’nin mevcut şiddet sarmalından çıkması, Kürt sorunu başta olmak üzere gündemindeki önemli sorunları çözebilmesi yumuşamayı ve diyalog ortamının geliştirilmesini gerektiriyor. Böyle bir durumda dokunulmazlıkları kaldırma girişimi ortamı daha da germekten başka sonuç vermez. Bu nedenle, HAK-PAR olarak şu anda salt BDP milletvekillerine yönelik böylesi bir girişimi yanlış buluyoruz. Bunun ülkemizde barış ve demokratikleşme sürecine hizmet etmeyeceği ve ortamı daha da gereceği kanısındayız. "