Bitlis’in Tarihi Binaları Restore Edilecek

Bitlis Valisi Veysel Yurdakul başkanlığında yapılan toplantıda Bitlis’in tarihi evlerinin restorasyonunda nasıl bir yol izleneceği ele alındı.

Bitlis Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Vali Yurdakul yapılacak örnek restorasyonların halka gösterileceğini belirtti.

Yurdakul şunları söyledi: “Bitlis il ve ilçelerinde çok sayıdaki tarihi binanın restorasyonu hakkında çok konuşuldu. Bu tür işler herkesi çok meşgul eder. Bizim Bitlis’e atandığımız günden beri bu konuyu çok konuştuk. Bugün itibari ile genel idare, yerel idare ve özel sektör katkılarıyla birkaç evi restore edip vatandaşlara örnek olarak göstermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bitlis evleri, konuk evleri, etnografik evler restore edilip bir şekilde halka duyurulması ve gösterilmesi gerekiyor.”Yurdakul restorasyonlarda en büyük sıkıntılardan birinin mülkiyet sorunu olduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Tarihi evlerin onarım aşamasında bazı evlerde mülkiyet sıkıntısı yaşıyoruz. Mülkiyeti başkasının üzerine olan evlerin restorasyonu yapılmıyor. Öncelikli konumuz bu evlerde bulunan mülkiyet sıkıntısını halletmek olmalıdır. Binaların mülkiyet problemleri çözüldükten sonra restorasyon işi daha başarılı geçecektir. Görünen o ki öncelikle Bitlis Valiliği Özel İdaresi, Bitlis Belediyesi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü ortak çalışmaları ile çalışmalar yürütülecek.”Vali Yurdakul ilk etapta 3 adet tarihi binanın restorasyonu yapılarak vatandaşlara örnek bina olarak gösterileceğini, ayrıca bir kampanya başlatılarak her kurumun bir tane tarihi yerin restorasyonunu yapacağını kaydetti.

İl Kültür Merkezi toplantısı salonunda yapılan toplantıya
Vali Yardımcısı Akif Pektaş, Belediye Başkanı Fehmi Alaydın, İl Genel Meclisi Başkanı Mirza Irmak ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.