İspanya'da sandıktan ayrılık çıktı

İspanya'nın kuzeydoğu bölgesi Katalonya'da halk, bölgesel seçimler için sandık başına gitti. İlk seçim sonuçlarına göre, yeni parlamentoda ayrılıkçı partiler çoğunluğu sağladı.

İspanya'da sandıktan ayrılık çıktı
İspanya'nın Katalonya bölgesinde, iktidardaki Yönelim ve Birlik Partisi'nin sandalye sayısında keskin bir düşüş oldu. Buna rağmen, partinin lideri ve Katalonya Özerk Yönetimi Başbakanı Artur Mas, bağımsızlık yolunda ilerlemekte kararlı olduğunu açıkladı.

İspanya'nın geleceği açısından kritik öneme sahip Katalonya bölgesel seçimlerinde, ilk sonuçlara göre iktidarda bulunan ayrılıkçı Yönelim ve Birlik Partisi'nin 62 olan sandalye sayısı 50'ye geriledi. Ancak diğer bağımsızlık yanlısı partiler oylarını artırdı.

Katalonya Cumhuriyetçi Sol, muhafazakar iktidar partisinin aksine seçimde önemli bir yükseliş yakaladı. Cumhuriyetçi Sol 11 olan sandalye sayısını 21'e çıkardı.

'KERKÜK' KIRMIZI ÇİZGİ
Kürt kaynaklara göre Erbil'den peşmergeler, tanklar ve zırhlı araçlar eşliğinde Tuzhurmato yakınlarına gönderildi. Peşmerge güçleri Kerkük'ün kuzeyine mevzilendi.

Kürt kaynaklar, Bölgesel Kürt Bölgesi Başkanı Mesud Barzani'nin, Dicle Harekat Komutanlığı'na bağlı Irak güçlerinin, Kerkük'e girmeleri halinde peşmergelere saldırı emri verdiğini belirtti.

Peşmergelerin, Irak birlikleri hareket etmedikçe mevzilerinden çıkmayacakları da kaydedildi.

Kürtler, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin, Dicle Harekat Komutanlığı'yla, Kürt bölgesini ayıran sınırın içinde bulunan petrol bölgelerinin kontrolünü ele almak istediğini belirtiyor.

Irak Başbakanı Maliki ise, amacın Kerkük, Diyala ve Selahaddin bölgelerinin güvenliğini sağlamak olduğunu iddia ediyor.