İran ambargosunda B Planı Rusya olacak

Türkiye, İran'a uygulanacak olası bir ambargo halinde petrol için alternatif pazar arayışını hızlandırdı.

İran ambargosunda B Planı Rusya olacak
Bakan Yıldız, 'Türkiye'ye yansıyacak petrol sıkıntısını Rusya ile çözeceğiz. Konuyu Pukit'le yapılacak görüşme programına ekleriz ' dedi

İran'a uygulanacak olası bir petrol ambargosuna karşı alternatif pazar arayışlarını hızlandıran Türkiye, B planı olarak Rusya'yı belirledi. Kayseri'de bir grup gazeteciyle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ambargo nedeniyle Türkiye'ye yansıyacak olası bir petrol sıkıntısını Rusya ile çözeceklerini, bu konunun önümüzdeki haftalarda Türkiye'ye gelecek Rusya Devlet Başkanı Putin'le yapılacak görüşme programına eklenebileceğini söyledi. Türkiye, doğalgaz ve nükleer santral alanındaki işbirliğine petrol alımını da eklemesi halinde, Suriye ve Patriot anlaşmazlığı yaşadığı Rusya'yla enerji alanında daha da yakınlaşmış olacak.

Gaz sıkıntısını yönetiyoruz

Yıldız, kış ayları için elektrik ya da doğalgaz sıkıntısı beklenip beklenmediği konusunun yine tartışılmaya başlamasından memnun olmadığını belirtirken, geçen yıl tek bir gün dahi konutların gazını kesmediklerini, bu yıl da arz-talep kaynaklı bir sorun beklemediklerini söyledi. Yıldız, doğalgaz talebinin beklentilerin üzerinde artarak yıllık 48 milyar metreküpe yükseldiğini ifade ederken, 'Bizim kontrat miktarları bu talebi karşılıyor. LNG ile kontratları yükselttik. Ortada bir sıkıntı yok ama beklentiyi yönetmede sıkıntı var. Sanki arz sıkıntısı varmış gibi değerlendirmeler yapılıyor ' dedi. Yıldız, Türkiye'nin Rusya'dan 'al ya da öde'den kaynaklanan bedeli sıfırladığını, 2013 ve 2014'te de İran ve Azerbaycan'la al ya da öde bedellerini bitireceklerini söyledi.

Şimşek'e sorun

Bakan Yıldız, Türkiye'nin AB ülkelerinden daha ucuz doğalgaz kullandığını ifade ederken 'Akaryakıtta neden en ucuz ülke değiliz ' sorumuza 'Bu konu tamamen vergiyle alakalı. Bu soruyu Maliye Bakanı'na sorun ' dedi. Yıldız, 'Maliye Bakanı, sigaradaki kaçağın önlenmesi için komşu ülkelere sigara vergisini artırmalarını önerdi. Siz de aynı çağrıyı akaryakıt kaçağının önlenmesi için yapar mısınız ' sorusuna da 'Onu doğru bulmayız. Bir ülkenin iç işlerine ekonomik olarak da karışmak doğru olmaz ' cevabını verdi.

Kaçak elektrik bedelini Türkiye yararına çözeriz

Bakan Yıldız, Milli Savunma Bakanlığı'nın kaçak elektrik bedeline yönelik olarak açtığı davayı da değerlendirdi. Yıldız, 'Ak Parti hükümetlerinin bütün bakanlıkları aynı dili kullanabilecek tecrübeye ulaştığı için bu konuda herhangi bir sıkıntı olmaz. Biz bakanımızla oturup konuşup çözeriz ' dedi. Yıldız, 'Vatandaşın yararına mı çözersiniz ' sorumuza 'Türkiye'nin yararına çözeriz ' dedi.

Bakan Yıldız, Kayseri ve Civarı Elektrik Türk Anonim Şirketi'nce (KCETAŞ) düzenlenen 'Dünden Bugüne Kayseri'de Elektriğin Serüveni toplantısına katıldı. Yıldız, toplantı sonrası şirket yöneticileriyle pasta kesti