CHP'de yeni program rafa kalktı

CHP'de parti programını sadeleştirilmesine ilişkin çalışmalar başlamadan bitti.

CHP'de yeni program rafa kalktı
Önce eylem takvimi oluşturacaklarını söyleyen Genel Başkan Yardımcısı Ayata, sürecin Avrupa'daki gibi 3-4 yıla yayılan bir süreç olacağını ifade etti

CHP'de ulusalcı kanat ile kendisini 'yeni CHP ' olarak adlandıran grup arasındaki ayrışma, parti çalışmalarını olumsuz etkiliyor. CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ile Meclis grup toplantılarında sert tartışmalar yaşanırken, partide görüş birliği olmaması nedeniyle, yerel seçimler öncesi parti çalışmalarından istenen verimlilik sağlanamıyor. Bu süreçte CHP'nin önemli gündem maddelerinden birisi olan 'parti programının sadeleştirilmesine ' ilişkin çalışmalar da sessizce rafa kalktı.

AYATA: 3-4 YILLIK SÜREÇ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, program kurultayına ilişkin BUGÜN'ün sorularını yanıtladı. Ayata, çalışmalara henüz başlanmadığını, önce 'eylem takvimi ' oluşturacağını ardından ilçe örgütlerinden başlayan önerilerin alınması aşamasına geçileceğini belirtti. Daha önce kamuoyuna yansıyan Sonbaharda program kurultayının gerçekleştirileceği yönündeki beklentileri reddeden Ayata, 'Bu yönde bağlayıcı ifademiz olmadı ' dedi.

Türkiye'de yapılmamış bir şeyi denemek istediklerini anlatan Ayata, kurultayı iki gün toplayıp Genel Merkez'in hazırladığı metni delege oyuna sunmak istemediklerini anlattı. Tabandan tavana ve Genel Merkez dışındaki kurum ve kuruluşlarla tartışarak metin ortaya çıkarmak istediklerini aktaran Ayata, bu sürecin Avrupa'daki gibi 3-4 yıla yayılan bir süreç olacağını ifade etti.

CHP'nin program çalışmalarının, yeni anayasa ile ilgili partinin kırmızı çizgileri konusunda parti içinde görüş birliği olmaması nedeniyle ertelendiği iddiasını da reddeden Ayata, yeni program ve yeni anayasa çalışmalarını kesinlikle birbirinden ayırdıklarını açıkladı. Ayata, 'Yeni Anayasa'da örneğin vatandaşlık şekillensin ondan Sonra program oluşsun diye bir arayışımız yok ' dedi.

KILIÇDAROĞLU 'HEMEN ' DEMİŞTİ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 25-26 Şubat 2012'deki tartışmalı tüzük kurultaylarının ardından yaptığı açıklamada, 'CHP, layık olduğu tüzüğe kavuştu. Şimdi sıra layık olduğumuz parti programına kavuşmaya geldi. 350- 400 sayfalık parti programı olmaz. Talimat verdim arkadaşlarımız parti programını yeniden oluşturmak ve yazmak için çalışmalarına başladılar ' demişti. Ancak hem yeni Anayasa hem Son dönemde Kürt sorunu merkezli tartışmalar CHP'deki ayrışmayı su yüzüne çıkardı. Program yenileme çalışmalarının, bu ayrışmayı derinleştireceğine, bu nedenle ertelendiğine işaret ediliyor.