Köylünün Tapu İsyanı

CHP İçel il yönetimi tapu iptal davaları sebebiyle mağdur olan Erdemli ilçesine bağlı Üçtepe Köyü sakinlerinin sorunlarını düzenlenen toplantıyla yerinde dinledi.

Köylünün Tapu İsyanı
Toplantıda köylülerin tapu iptal davalarıyla mağdur olduğunu ve köylülerin yaşadıkları sorunları anlatan Üçtepe Köyü Muhtarı Ahmet Koç , “Köyümüz insanı taşı toprak ederek geçimini sağlamaktadır . Köyümüzde 2005 ve 2007 yılları arasında hızlandırılmış tapu kadastro çalışması yapılmıştır . 2 bin 708 adet parsel ölçülmüş , bunların bin 541 adetine tapu çalışmaları devam ederken dava açılmıştır . Çalışmalar bitmeden askı ilanına çıktığı zaman da 312 adet parsele daha dava açılmıştır . Toplam parsel sayısı 2 bin 708 adet olup , bin 853 adet parsele dava açılmıştır . Davalı olmayan 855 adet parsel kalmıştır” dedi .

Tapulara kavuştuktan sonra devletin güzel imkanlarından faydalanmak isteyince her şeyin tersine döndüğünü ifade eden Koç , “İmkanlardan faydalanmak için Tarımsal Kooperatifler ve ilgili bankalara bu tapularımızı ipotek yapan insanlarımız büyük miktarda kredi kullanmıştır . Bir söz vardır , ‘kursakta kalmak’ diye . Bir sene bile olmadan maalesef insanımızın hevesi kursağında kalmıştır . Tapu iptal davaları açılmış diğer tapulara da şerh konulmuştur . Dolayısıyla bizde hiçbir işlem yapamaz duruma geldik . Ne yaptık , nereye başvurduysak biz bu işe bir çözüm bulamadık . Tapularımız iptal olmuş , Yargıtay bunu onaylamış . Tecrübe sahibi olduk , meclisten bunun için kanun çıkması gerekiyor , değilse yapacağımız hiçbir şey tapumuzu geri getirmiyor” diye konuştu .

Köylünün kendi malı olan tapularına kavuşmak için içinin yandığını anlatan CHP İçel İl Başkanı Mehmet Faruk Akar da , “Biliyoruz ki haklarınıza kavuşmak istiyorsunuz . Çünkü onlar zaten sizin kendi malınız . Bunlar sizin yıllardır kullandığınız malınız . Dolayısıyla hükümet yapmış olduğu yanlıştan bir an önce vazgeçmeli . Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu işin takipçisi olacağız . Bu işin peşini bırakmayacağız . Umuyorum ve diliyorum hükümet buradan çıkan sese kulak verir . Tapularınıza kavuşursunuz” dedi .

Köylünün ciddi anlamda hak kaybına uğradığını gördüklerini dile getiren Akar , “Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu tarihten bu yana hatta Osmanlı tapuları ellerinde bulanan vatandaş bu tapuların vergilerini Maliye’ye yatırıyor . 2005 - 2007 yılları arasında yapılan çalışmalarda 2 bin 708 adet parsel üzerinden hakları teslim edilmiş gözüküyor . Fakat parseller üzerinde çalışma yapılırken , bin 541 tanesine orman itiraz ediyor , 312 tanesine de maliye ve orman ortak olarak itiraz ediyor . Bu toprakları veriyorsunuz , sonra geri alıyorsunuz . İnsanların atalarından kendilerine yadigar kalan yıllardır vergisini yatırdığı toprakların tapusunu verirken aklınız neredeydi ? İnsanların burada ciddi bir hak kaybı var” diye konuştu .

Akar , şöyle devam etti : “İnsanlar bu toprakları ekiyor biçiyor vergilerini ödüyorlar . Özel İdare’den ruhsat alıp üzerine ev yapıyorlar . Şimdi diyorsun ki o toprakları ekip biçmeyeceksin . Oraya ev yapmayacaksın . Komik rakamlarla da üzerindeki insanları geçiştirmenin yolunu arıyorsun . Bu böyle olmaz . Her nedense mecliste çoğunluğu olan parti köyün sorununu görmezden geliyor . ” Köylünün başlattığı sulama suyu göletinin de Temel fıkralarını aratmayan nedenlerle durduğunun altını çizen Akar , köylünün sorunlarını çözmek için gayret göstereceklerini kaydetti .

CHP İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Güner’de Üçtepe Göleti ile ilgili bilgiler aktardı . Güner , “Üçtepe göleti vatandaşların kendi aralarında biriktirdiği para ile başlattığı bir gölettir . Bu gölet için ayrılan halen 1 milyon TL Özel İdare’de bloke halde durmaktadır . Bazı insanlar o paraya göz dikmiş . Bu kaynağı kaydırmak isteyenler var ama biz köylünün hakkını sonuna kadar savunacağız” şeklinde konuştu .

Toplantı sonunda ellerine tapularını alan köylüler toplu halde tapularını geri istediklerini dile getirirken , CHP’lilerde vatandaşlara destek verdi .

CHP Erdemli İlçe Başkanı Hidayet Oğuz ' unda aralarında bulunduğu CHP ' li heyet yapımı tamamlanamayan Üçtepe Köyü göletinde de incelemelerde bulundu .
Kaynak: İHA