Katalanlar, ''bağımsızlıktan Önce Ekonomik Krizle Mücadele'' Dedi

İspanya'nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminde yapılan erken seçimlerde Katalanların ''bağımsızlıktan önce ekonomik krizle mücadele'' dedikleri görüldü.

Katalonya tarihindeki en yüksek katılımlı seçimlerden birinin gerçekleştiği 25 Kasım erken seçimleri Sonucunda, iktidarda bulunan Yönelim ve Birlik partisinin seçimlerden 1. parti olarak çıkması ancak büyük oy kaybına uğraması öne çıkan başlık oldu.

135 milletvekilinin olduğu Katalan parlamentosunda 2010 yılındaki Son seçimlerde 62 milletvekili bulunan CIU, 50 50 milletvekilinde kaldı. CIU'nun lideri ve Katalonya özerk yönetiminin başkanı Artur Mas, Katalonya'nın ekonomik krizden en fazla etkilenen bölgelerden biri olmasında İspanyol devletini suçlamıştı.

Katalonya ve İspanyol devleti arasındaki mali anlaşmayı değiştirmek isteyen, Katalonya'nın daha az vergi ödemesi gerektiğini savunan Mas, bu taleple İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ile yıl içinde yaptığı tüm görüşmelerden eli boş dönmüştü.

CIU'nun bu zamana kadarki politikasına aykırı bir şekilde ''bağımsızlığı'' öne çıkartan ve Katalonya'nın ekonomik krizden çıkması için bağımsızlıktan yana bir referandum yapma planı kuran Mas, 2 yıl önceden Katalanları erken seçime götürme kararı almıştı.

Son 2 yılda Katalonya'da işsizlik oranı yaklaşık yüzde 23'e çıkarken, bölge ekonomisi de yüzde 1,5 küçülmüştü. Ayrıca İspanya'nın en borçlu özerk yönetimlerinden olan Katalonya'da, özerk yönetim hükümeti, şimdiye kadar Katalonya'daki en büyük kemer sıkma politikalarını uygulamış ve ödemelerini yapabilmek için İspanyol hükümetinin kurduğu likidite fonundan 5,5 milyar avroluk yardım talep etmişti.

Tüm bu gelişmeler içinde yapılan seçimlerin Sonucunda CIU'nun bağımsızlık girişiminin tutmadığı, Son seçimlere nazaran Katalan parlamentosuna 12 daha az milletvekili gönderdiği görüldü.

Öte yandan seçim Sonuçlarına bakıldığında Katalonya Sosyalist Partisi , 7 kayıpla Katalan parlamentosuna 21 milletvekili soktu ama Katalonya'daki ikinci büyük siyasi parti olmaya devam etti. Katalonya'da her zaman ayrılıkçı bir politika izleyen, Katalonya Cumhuriyetçi Solu'nun ise bağımsızlık tartışmalarından karlı çıkması ve 10 olan milletvekili sayısını 20'ye çıkarması dikkati çekti.

İspanyol milliyetçiliğini savunan Katalonya Halk Partisi de tarihi bir zafer elde ederek, 18 olan milletvekili sayısını 19'a çıkardı. 6 yıllık bir geçmişi olan Katalonya'nın ayrımcılığı bırakarak İspanya'ya bağlı yolunu çizmesi gerektiğini savunan Ciutadans partisi de 3 olan milletvekili sayısını 9'a yükseltti.

İspanyol basını, seçimlerle ilgili internet sitelerinde, CIU'nun oy kaybına atıfta bulunarak, ''Mas'ın planı başarısız oldu'' ifadesini başlıklarına çıkardı.

Erken seçimler Sonrasında, açılan sandıkların yüzde 90'ına göre verilen resmi Sonuçlarda, 135 sandalyeli Katalan parlamentosu şu şekilde oluştu:

Yönelim ve Birlik CIU 50, Katalonya Sosyalist Partisi PSC 21, Katalonya Cumhuriyetçi Solu ERC 20, Katalonya Halk Partisi PPC 19, Yeşiller ve Birleşik Sol ittifakı ICV-EUIA 13, Ciutadans 9, Halk Birliği CUP 3.

Muhabir: Şenhan Bolelli

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA