Kadına Şiddet Siverek’te Protesto Edildi

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'nde Siverek KESK Kadın Platformu yaptığı yürüyüş ve basın açıklaması ile kadına yönelik her türlü şiddeti protesto ederek, şiddetsiz bir dünyanın inşası için taleplerini dile getirdi.

Kadına Şiddet Siverek’te Protesto Edildi
Siverek İlçesi Eğitimsen Siverek temsilciliği önünde toplanan KESK Kadın Platformu üyesi grup, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddet ile Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Kanlıkuyu Meydanı'na doğru kortej yürüyüşü düzenledi.

Yürüyüşte Türkçe, Kürtçe sloganlar atıldı. Erkekler de kadınlara destek olmak amacıyla yürüyüşe katılıp alkış tuttu. Yağmur altında yürüyen kadınlar yağmura aldırış etmeden defler çalıp sloganlarla birlikte kanlı kuyu meydanına geldi. Yağmur altında yapılan basın açıklamasını kadınlar adına KESK Kadın Platformu Genel Sekreteri Hatice Deniz Aktaş, yaptı.

Türkiye'nin kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetlerinde dünyanın birçok ülkesini geride bıraktığını kaydeden Aktaş, itaat etmeyen kadının eski eşleri, babaları, erkek kardeşleri, akrabaları yani en yakınları tarafından öldürüldüğünü ifade etti.

Son yedi yılda kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 arttığını vurgulayan Aktaş, “İşyerindeki kadına yönelik şiddet de aile içi şiddet de olduğu gibi çoğu kez gizli kalıyor, önemsenmiyor ya da işin bir parçası olarak görülüyor. Kadınları koruyacak hiçbir yasa hiçbir uygulama yok. Kısa süreli sözleşmelerle çalışan genç kadın işçiler, vardiyalı çalışan kadın işçiler hem işyerlerinde hem de iş çıkışlarında cinsel taciz hatta tecavüz tehdidi ile karşı karşıya kalıyorlar” dedi.

Gazetelerin üçüncü sayfa haberi olmak istemediğini aktaran Aktaş şöyle devam etti: "Kendisine tecavüz edeni öldüren ve onun bebeğini doğurmak zorunda bırakılan N.Y.’yiz, çocuk yaşta zorla evlendirilen küçük kadınlarız, tecavüzcülerinin yargılanabilmesi için hukuk savaşı veren yüzlerce kadından biriyiz, cezaevlerine doldurulan sendikacılarız, hamile kaldığı için işten çıkarılan işçi kadınlarız, bir türlü bitmeyen savaşta yakınlarını kaybeden Kürt, Türk, Ermeni, Arap ve tüm halklardan kadınlarız.” Tacize ve tecavüze uğrayan kadınların yargılanmasından vazgeçilmesini isteyen Aktaş kadınların taleplerinin kazanıncaya kadar dayanışma halinde olacaklarını ve mücadelelerini büyüteceklerini söyledi.

Grup, basın açıklaması ardından dağıldı .
Kaynak: İHA