Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'nın Açıklaması

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul'da Mimar Sinan'ın anısına bu yıl üçüncüsü düzenlenen ''Mimar Sinan Adına Aşure Dağıtımı'' etkinliğine katıldı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Mimar Sinan Türbesi'ni ziyaret ettikten sonra halka elleriyle aşure dağıtan Yazıcı, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Gürsoy Grup tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen programda konuşan Yazıcı, Osmanlı sosyal hayatında önemli bir yer tutan ve Muharrem ayının onuncu günü pişirilen aşurenin, Osmanlı döneminde esnaf teşkilatı mensupları tarafından da törenlerle halkla dağıtıldığını, bu faaliyetin halk arasında birlik ve beraberlik duygularının gelişmesine büyük etkisi olduğunu ifade etti.

Yazıcı, ticaret örgütlerinin üst çatısı olan esnaf sanatkar odalarını, kooperatifleri bünyesinde barındıran Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın, gelenekselleşen bu etkinliği devam ettirdiğini belirtti.

Bu bağlamda gerçekleştirilen faaliyetleri desteklediklerini aktaran Yazıcı, Mimar Sinan'ın ''Her sene Muharrem ayının onuncu günü, vakfın gelirlerinden 300 akçe harcanarak çeşitli yiyecekler hazırlansın ve halkla dağıtılsın'' sözlerini hatırlattı.

Eserleri ile hala ayakta duran büyük mimarın dünya uygarlığına çok önemli katkılar sağlayan bir zat olduğunu dile getiren Yazıcı, ''Hem onun vasiyetini yerine getirmek hem de Osmanlıdan günümüze kadar gelmiş bu güzel ve anlamlı geleneği sürdürmek, üzerimize düşen görevlerden bir tanesidir'' dedi.

-''Mezhepsel ayrılıklar üzerinde durmayalım, kardeşliği savunalım''-

Muharrem ayının, Müslümanların ortak hafızasında yer alan büyük bir acının tarihi olduğunu dile getiren Yazıcı, şunları kaydetti:

''Bu elim hadise özellikle milletimiz başta olmak üzere, mezhebi ne olursa olsun, bütün Müslümanların asırlardır dinmeyen ortak acısı olmuştur. Günümüzde bütün Müslümanlara düşen önemli görevlerden biri, bu tür müessif olaylardan ibret almak, dersler çıkarmak ve birlik ve beraberliğimizi zedeleyecek her türlü olumsuz tutum ve davranışlardan kaçınmaktır.

Bugün biz Müslümanlara düşen vazife, mezhepsel ayrılıklar üzerinde durmaksızın, Müslümanların kardeşliğini savunmaktır. Başta şehitler efendisi Hz. Hüseyin ve Kerbela şehitleri olmak üzere bütün şehitlerimizi rahmetle, hürmetle, hasretle yad ediyor, Muharrem ayının milletimizin kardeşliğinin daha da kenetlenmesi için vesile olmasını diliyorum. Dün olduğu gibi bugün de ticaretle iştigal eden insanların bu tür etkinliklere ev sahipliği yapması takdire şayan bir harekettir.''

Muhabir: Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Zekeriya Gülün
Kaynak: AA