Doç. Dr. Ulaş'ın Açıklaması

Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölmü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulhak Halim Ulaş, ''Özgüveni yüksek bir çocuk eksiklerini, hatalarını gelişim fırsatı olarak görür, başkalarıyla değil kendisiyle yarışır'' dedi.

Doç. Dr. Ulaş, Zeka ve Zihin Sporları Kulübü tarafından Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi'nde düzenlenen seminerde ''Çocuklarda Özgüven'' konulu sunum yaptı.

Özgüvenin zaman içinde geliştirebileceğini belirten Ulaş, ''Bir insanı dünyanın imrendiği bir model haline de getirebilirsiniz, bir terörist haline de getirebilirsiniz. Tamamen eğitmen faktörü, çevresel faktör ve anne baba faktörü Son derece önemlidir'' dedi.

Ulaş, özgüven sahibi bireylerin genellikle problem çözme eğiliminde olduklarını ifade ederek, ''Özgüven sahibi çocuklar öğrenmeye istekliler, mücadele etmeyi seviyorlar ve gerektiği anda dikkatlerini yoğunlaştırabiliyorlar. Özgüven sahibi bir çocuk kendini tanır. Kendine açık hedefler koyar. Özgüveni yüksek bir çocuk eksiklerini, hatalarını gelişim fırsatı olarak görür. Başkalarıyla değil kendisiyle yarışır'' diye konuştu.

Çocukların asla bir başkasıyla kıyaslanmaması gerektiğini vurgulayan Ulaş, eğitimde bireyselliğin esas olduğunu vurguladı.

Özgüveni yüksek olmayan bir çocuun utangaç ve çekingen olduğunu dile getiren Ulaş, şunları kaydetti:

''Özgüveni yüksek olan çocuk, dikkat çekmeye çalışır, aşırı sessiz ya da saldırgandır. Mücadeleye girmekten ürker, başarısız olmaktan korkar. Mükemmeliyetçilik de ayrı bir özgüven eksikliğinin Sonucudur. İnsan hayatında rahat olamıyorsa, hayatın her alanında mükemmel olma gayreti içindeyse uzmanlar bunu da bir özgüven eksikliği olarak tanımlayabiliyorlar.''

Seminerin ardından Zeka ve Zihin Sporları Kulübü öğrencileri mental aritmetik ve zihinden hesap yapma gösterisi sundu.

Muhabir: Zehra Melek Çat

Yayıncı: Hasan Özkal
Kaynak: AA