Devlet Uçamayan Şahin ve Atmacalara Ömür Boyu Bakıyor

Devlet, doğal nedenler ya da avcılar tarafından vurulan ve uçamayacak duruma gelen şahin, doğan, atmaca, kartal, leylek gibi kuşlara ömür boyu bakıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, yaralı halde bulunan, kanatlarındaki ciddi tahribatla uçamayacak durumdaki yabani kuşlara ömür boyu ev sahipliği yapıyor. Doğada yaralı olarak bulunan kuşlar, önce tedavi ediliyor. Ardından uçacak durumda olan kuşlar, tedavilerinin ardından yeniden doğaya salınıyor. Uçamayacak durumda olan kuşlar ise her ilde şube müdürlüklerinde oluşturulan bir alanda bakıma alınıyor, her türlü ihtiyaçları gideriliyor. Bu kuşların bazıları talep doğrultusunda hayvanat bahçeleri veya gönüllü bakıcılara veriliyor, ancak takibi yapılıyor.

Olumsuz şartlar görüldüğünde kuşlar geri alınıyor. Sakarya Orman ve Su İşleri 1. Bölge Şube Müdürlüğü’nde vatandaşlar tarafından uçamayacak durumda olan 5 doğan, 2 atmaca, 3 leyleğin tedavisi sürüyor. Kuşlar tedavilerinin ardından uçabilecek durumda olanlar doğaya salınacak. Uçamayacak durumda olanlara ise ömür boyu bakılacak. Yetkililer, şu anda uçamayan 2 doğan, 3 şahin bulunduğunu, 2’sinin gönüllü bakıcılara verildiğini belirterek, "Eski sağlığına kavuşamayacak durumda olanlar doğaya salınmıyor. Uçamayan bu yabani hayvanlar doğaya salındıklarında avlanamamaları sebebiyle telef olurlar. Bu sebeple ömür boyu bakımını üstleniyoruz." diye konuşuyor.