Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi

Makedonya'nın ünlü yazarı Fahri Kaya tarafından Makedonca hazırlanan "Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi", başkent Üsküp'te düzenlenen programla tanıtıldı.

Matitsa Yayınevi ' nde düzenlenen tanıtım programına , Makedonya Kültür Bakanı Elizabeta Kançeksa Milevska ve Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Tayfun Kalkan ' ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı .

Makedonya Kültür Bakanı Milevska , burada yaptığı konuşmada , düzenlenen programın iki millet arasındaki güçlü bağları gösterdiğini , hazırlanan eserin de Makedon okuyucunun " zengin Türk şiiri ve tanınmış çağdaş şairlerle tanışmasına imkan sağlayacağını " söyledi .

Yahya Kemal , Nazım Hikmet gibi büyük şair ve yazarların edebi ürünlerinin Makedonca ' ya tercüme edilmesinin Türk edebiyatının zenginliğini gözler önüne serdiğini ifade eden Milevska , aynı zamanda birçok Makedonca eserin de Türkçe ' ye çevrildiğine işaret etti .

- " Çağdaş Türk şiirinin önde gelen isimleri " -

Üsküp Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Tayfun Kalkan da Türk şiirinin çok köklü bir geçmişe sahip olduğunu belirtti .

" Bizim binlerce yıllık halk şiiri geleneğimiz var . Klasik dönem Türk şiirimiz ve çağdaş Türk şiirimiz var " diyen Kalkan , yazar Fahri Kaya ' nın , çağdaş Türk şiirinin önde gelen şairlerinin en güzel şiirlerini bu antolojide topladığını ve bunları Makedonca ' ya çevirip ülkesine hediye ettiğini söyledi .

Yazar Fahri Kaya da eseriyle ilgili yaptığı değerlendirmede , geçmişten beri Makedonya edebiyatı ile Türk edebiyatının yakın ilişki içerisinde olduğunu vurguladı .

Kaya , " Türk edebiyatının Makedonya ' da tanınması adına , Mevlana ' dan , Yunus Emre ' den , Fazıl Hüsnü Dağlarca ' dan tutun yeni nesil şairlerin eserleri dahil bir çok çevirimiz , gayretimiz oldu . Aynı gayreti Makedon şiirinin Türkiye ' de tanınması için de sarf ettik " diye konuştu .

Tanıtım programında yazar Fahri Kaya , kitaplarını da imzaladı .

- Makedonca " Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi " -

Makedonya Kültür Bakanlığı ' nca desteklenen " Çağdaş Türk Şiiri Antolojisi " nde , başta Üsküp doğumlu Yahya Kemal Beyatlı ' nın eserleri olmak üzere , Ahmet Hamdi Tanpınar , Nazım Hikmet , Necip Fazıl Kısakürek , Can Yücel gibi ünlü şairlerin eserlerinden seçmeler yer alıyor .

Eseri hazırlayan Fahri Kaya , antolojide yer alan şair ve şiirleri kendi seçerken şiirlerin tercümesini de kendisi yaptı . Kaya , 388 sayfadan oluşan eserin giriş bölümünde , Türk şiiri hakkında genel bir değerlendirmeye de yer verdi .

Muhabir : Mürteza Sulooca - Kayhan Gül

Yayıncı : Serkan Fidan
Kaynak: AA