'2013 Yılında Bütçe Açığını Bir Miktar Daha Düşüreceğiz'

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye bir yandan 2012 yılında bütçe açığı nispeten daha yüksek çıkmasına rağmen kamu borç stokunun milli gelire oranının yüzde 39’lardan yüzde 36,5’a kadar indiğini belirterek, "Türkiye’nin makro ekonomik dengeleri, daha önemlisi kamu finansman dengeleri iyileşmeye devam etti. 2013 yılında biz bütçe açığını bir miktar daha düşüreceğiz.’’ dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gaziantep’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İletişim Merkezi’nin açılışından sonra yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, 2012’de Avrupa Birliği içerisindeki 27 ülkeden en düşük 5’inci veya 6’ncı bütçe açığına sahip ülke olacağını ifade etti.

Şimşek, "Türkiye, bu sene nispeten ekonomideki yavaşlamaya rağmen, Avrupa Birliği’ndeki sorunlara rağmen, Türkiye’nin açığı zaten tolere edilebilir düzeyde. Yani Türkiye, bir yandan 2012 yılında bütçe açığı nispeten daha yüksek çıkmasına rağmen, kamu borç stokunun milli gelire oranı yüzde 39’lardan yüzde 36,5’a kadar indi. Türkiye’nin makro ekonomik dengeleri, daha önemlisi kamu finansman dengeleri iyileşmeye devam etti. 2013 yılında biz bütçe açığını bir miktar daha düşüreceğiz.’’ diye konuştu.

Türkiye’nin dört bir yanına, ihtiyaç duyulan yatırımları yapmaya devam edeceklerini kaydeden Şimşek, şöyle devam etti: ‘’Örneğin milli eğitim bütçesini yüzde 25 artırıyoruz, enflasyon öngörüsü yüzde 5’in biraz üzerinde, yani milli eğitime, enflasyon öngörüsünden 5 kat daha fazla kaynak aktaracağız, yani böyle bir ülkeden bahsediyorsunuz. Aynı şekilde çiftçimize, aynı şekilde yatırımlarımıza, ihtiyaç duyan bütün kardeşlerimize Türkiye’nin bütçesi o anlamda sağlam temeller üzerine kurulu, hem de imkanlarımızı milletimizin hizmetine harcamaya devam edeceğiz, 2013’te durumumuz iyi yani.’’Bakan Şimşek, ’kayıtdışı ile mücadele’ ile ilgili bir soru üzerine, şöyle konuştu:
"Bu sene bütçe açığının gayri safi yurt içi hasılaya oranı olarak başka ülkelerle karşılaştırılabilir rakamı söylüyorum, genel devlet açığı milli gelirin yüzde 1,6 ‘sı olacak. Gelecek seneden itibaren bunu düşürmeye devam edeceğiz. 2015 yılında milli gelirin yüzde 1’in altına yani yüzde 0,9’a kadar düşüreceğiz. Bu, birinci husus. Kayıt dışılılıkla mücadele eylem planımız konusunda ilerleme raporunu biz kamuoyuyla paylaştık. Bizim bir sitemiz var, www.kayitliekonomiyegecis.gov.tr diye bir web sitemiz var. Orada bütün soruduğunuz hususlara ilişkin ilerleme raporumuz mevcut. Tabii ki biz kayıt dışıyla mücadele edeceğiz bir yandan, tabii ki hakikaten adaletsizliğe son vereceğiz, bir yandan da milletimize daha çok hizmet etmek için gelirlerimizi artıracağız. O çerçevede gereken neyse biz Maliye Bakanlığı olarak yapıyoruz. Bu konuda Başbakanımızın bize güçlü desteği var, bunu ben çok önemsiyorum. Çünkü kayıt dışılık hakikaten sadece haksız rekabet değil aynı zamanda ülkemizin aşağı doğru çekilmesidir. Kayıt içi ekonomiye geçişle birlikte verimlilik de artacak, inovasyon artacak, ülkemiz daha da büyüyecek. Tabi ki gelirlerimiz artacak. Bunu da milletimize hizmet olarak sunacağız. "