İsrailli gazete Haaretz: Türkiye ile görüşmeler başladı

İsrail basını, Türkiye ve İsrail'in aralarındaki diplomatik krizi aşmak için görüşmelere başladığını yazdı.

İsrailli gazete Haaretz: Türkiye ile görüşmeler başladı
İsrail'de yayınlanan Haaretz gazetesine göre, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun temsilcisi Yosef Chechnover, Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile biraraya geldi.

GÖRÜŞME CENEVRE'DE YAPILDI

İsrailli diplomatik kaynaklara dayandırılan haberde, görüşmenin bu hafta içerisinde Cenevre'de yapıldığı belirtildi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki diplomatik krizin aşılması için atılabilecek adımların ele alındığı aktarıldı.

Diplomatik krize, hem Türkiye'yi hem de İsrail'i memnun edecek bir çözüm arandığı belirtiliyor.

ÖZÜR VE ABLUKA ŞARTI

Türkiye ve İsrail ilişkileri 9 Türk'ün öldüğü Mavi Marmara baskının ardından durma noktasına gelmişti. İsrail'le diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indiren Türkiye, ikili ilişkilerin normale dönmesi için İsrail'den özür ve tazminatın yanı sıra Gazze'ye yönelik ablukaya son vermesini istiyor.

DIŞİŞLERİ'NDEN JET YANIT

Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, İsrail'in Haaretz Gazetesi’nde yer alan "Türkiye-İsrail diplomatik krizi sona erdirmek için görüşüyor" haberine cevap verdi.

Yapılan açıklamada, "Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesi için beklentileri belli. Bu koşullar net ve İsrail tarafından da biliniyor" denildi. Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Haaretz Gazetesi’nin "Türkiye-İsrail diplomatik krizi sona erdirmek için görüşüyor" haberine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesi için beklentilerinin belli olduğu belirtilirken, bu koşulların net ve İsrail tarafından da bilindiği ifade edildi.

İsrail'in bu şartlar çerçevesinde görüşmek istediğinde Türkiye'nin görüşmeye hazır olduğunu kaydeden kaynaklar, görüşmelerin daha önce de yapıldığını hatırlattı. Kaynaklar, Türkiye'nin şartlarının müzakereye tabi olmadığını ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu'nun Gazze saldırısından önce görüşme yaptığını da kaydetti.