Afrika’dan Expo ve Bm Desteği

AK Parti İzmir Milletvekili ve Meclis Dışişleri komisyon üyesi Rifat Sait, İzmir’in EXPO 2020 adaylığında Afrika ülkelerinin büyük rol oynayacağını, bu konuda hükümetin önemli çalışmalar yaptığını söyledi.

Afrika’dan Expo ve Bm Desteği
Sait, 53 Afrika ülkesinden 29 tanesinin destek sözü verdiğini, ancak bu ülkeleri olumsuz etkilememek için isimlerini açıkladıklarını belirtti.

İzmir Milletvekili Rifat Sait, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir’in 2020 EXPO adaylığı ve Afrika ülkelerinin destekleri hakkında bilgi verdi. Sait, 16 Afrika ülkesinin sözlü, 13 Afrika ülkesinin yazılı olarak destek sözü verdiğini ve 6 Afrika ülkesinin ise hala Uluslararası Sergiler Bürosu/na (BİE) üye olmadığını belirtti.

Sait, burada önemli bir tarihe parmak basarak, 'BİE’ye 30 Aralık 2012 tarihine kadar üye olanlar, 2013 yılındaki oylamada oy kullanabilecekler, bu yüzden henüz BİE’ye üye olmayan ülkelerin bir an önce üye olması gerekiyor, bu ülkelerden bir tanesi de Makedonya Cumhuriyeti, dedi.

Rifat Sait, yaptığı açıklamada, Ülkemiz Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki (BMGK) 2009-2010 yıllarındaki geçici üyesi adaylığını rekor bir oyla kazanmıştı. Kuşkusuz bunda Afrika ülkelerinin desteği önemliydi. Türkiye, 2015-2016 yılları Güvenlik Konseyi adaylığı için tekrar adaylığını koymuştur. İnşallah hem 2015-2016 yılları BMGK üyeliğini hem de İzmir EXPO 2020’yi kazanacağız' dedi.

Sait, yaptığı açıklamada. Türkiye’nin Afrika’da en aktif ülkelerden biri olmaya yf başladığını söyledi.

ABD’nin Afrika’da 48 adet Büyükelçiliği ile en fazla Büyükelçiliği olan ülke olduğunu, onu 43 Büyükelçiliği ile Fransa’nın, 41 Büyükelçilikle Rusya’nın, 39 Büyükelçilikle Almanya’nın takip ettiğini, Türkiye’nin ise İngiltere’nin 35 Elçiliğinin hemen ardında 34 Büyükelçiliği ile altıncı sırada yer aldığını kaydetti.

"Afrika’da gizli bir ajandamız yok" diyen Sait, "Biz Afrika’yı sömürecek bir ülke değiliz, onları partner olarak görüyoruz, Afrika da bunun farkında. Bu yüzden Afrika ülkeleri Türkiye’yi seviyor" diye konuştu

İzmirli vekil, Türkiye'nin Afrika’yla dış ticaret hacmimizin 20 Milyar dolara yükseldiğini, bu rakamın önümüzdeki günlerde artacağını belirtti.

Türkiye’nin başta Afrika olmak üzere dış ilişkilerindeki başarısında Dışişleri Bakanlığı'nın yanında, Yurtdışı Türkler Başkanlığı, TİKA, AFAD ve Yunus Emre Enstitüleri’nin önemli rol oynadığını söyleyen Sait, bunu hükümetin dış dış politika başarısı olarak nitelendirdi .
Kaynak: İHA