Samsun’da Yeni Otobüsler Devrede

Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı SAMULAŞ’ın yeni otobüslerle devreye aldığı ekspres ve ring hatları hizmete girdi.

Samsun’da Yeni Otobüsler Devrede
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ni (OMÜ) Atatürk Bulvarı üzerinden kent merkezine bağlayan 10 adet ekspres otobüsün yanı sıra Atakum ilçesinin değişik noktalarından ring yaparak raylı sisteme ücretsiz aktarma sağlayan otobüs hatları, ulaşım hizmetlerinde Samsun’u bir üst noktaya taşıyacak.

OMÜ Kurupelit Kampüsü’nden hareket eden SAMULAŞ’ın ekspres otobüsleri, Atatürk Bulvarı boyunca az sayıda noktada durduktan sonra Kent Müzesi önündeki son duruğa gelecek. Gar Kavşağı’ndan dönerek tekrar aynı güzergahtan üniversiteye giden ekspres otobüsler, tam biletli yolcuları 1,5 TL’den, öğrencileri ise 1,25 TL’den taşıyacak.

Vatandaşın ekspres hatlara alışmasıyla beraber raylı sistemde yaşanan aşırı yoğunlukların da azalacağını belirten SAMULAŞ yetkilileri, ekspres otobüs sisteminin Samsun ulaşımında ilk defa uygulandığını ifade ettiler.

SAMULAŞ yetkilileri yaptıkları açıklamada ekspres hatlarda, hızlı servis yapmasına ve ara durakları atlayarak gitmesine atıfta bulunmak üzere “tavşan” logosunun tercih edildiğini dile getirerek; ekspres otobüslerin hem işletme kalitesi hem de otobüslerin çağdaşlığı yönünden raylı sistem standartlarında olacağını belirttiler.

Öte yandan Atakum’un farklı bölgelerinden raylı sisteme düzenli ring seferleri de başladı.

Yine sıfır kilometre modern otobüslerle yapılan ring hizmetleri, “R” kodlu hatlar halinde gerçekleştiriliyor.

Nişantaşı Caddesi boyunca Yeşilyurt AVM’den Yayla Konak evlerine kadar uzanan güzergahta çalışan R5, Samsunluların raylı sistemi kullanarak Atakum sahillerine ulaşmasını sağlayacak.

Atakum Belediyesi istasyonundan hareketle Cağaloğlu Bulvarı’ndan geçerek Balaç ve Beypınar’a uzanan R6 hattı, Kamalı’yı Ömürevleri istasyonuna bağlayan R7 hattı, Çamlıyazı ve Alanlı’yı Atakent’e bağlayan R8 hattı ve Demirkent Sitesi’ni Yenimahalle İstasyonu’na bağlayan R9 hattı, Atakumlular’ın raylı sistemi daha rahat ve hızlı kullanmalarına olanak sağlayacak.

Pelitköy ve Eras gibi büyük toplu konut alanlarında oturanlar ve Oyumca Mahallesi sakinleri de yeni düzenlemede R10 ringi sayesinde hem raylı sistem hem de üniversiteye daha kolay ulaşabilecek.

Raylı sistemden inen yolcular, R5’ten R10’a kadar olan tüm ringleri bir saate kadar ücretsiz kullanabilecekler. Raylı sistemi kullanmayan yolcular ise ringlerden 1 TL’ye yararlanabilecek.

Bu arada, Taflan, Çatalçam, İncesu gibi Sinop yolundan uzak mahalleler de dahil olmak üzere Atakum’un batı mahalleleri de R12 kodlu SAMULAŞ otobüsleri sayesinde raylı sisteme ulaşabilecek. Bu hattın mesafesinin uzak olması nedeniyle fiyat tarifesinde farklılık olacak. Ancak bu hatta da otobüsten inen öğrenciler raylı sisteme ücretsiz aktarma yapabilecekler .
Kaynak: İHA