Küresel Piyasalarda Risk İştahı Devam Ediyor

Küresel piyasalarda risk iştahının artmaya devam ettiği ve özellikle hisse senedi piyasalarında bir önceki hafta kayıplarının büyük çoğunluğunun bu hafta geri alındığı görülüyor.

Avrupa tarafında Yunanistan'ın borç sorununun çözümüne yönelik gelişmeler piyasaların yükseliş isteğini desteklerken İsrail ile Filistin arasında sağlanan ateşkes de Ortadoğu risklerinin şimdilik bir kenara bırakılmasını sağladı. Dün Çin'de açıklanan PMI verisinin ekonomik aktivitede büyümeye işaret etmesiyle de genel yayılan risk iştahı için analistler, pazar günü İspanya'nın Katalonya bölgesinde yapılacak seçimlerin şimdilik piyasaların önündeki tek engel olarak kaldığını belirtiyor. İspanya'da Başbakan'ın elini zayıflatacak siyasi sonuçların İspanya'daki borç krizinin çözümünü de zorlaştırabileceğini ifade eden analistler buna rağmen Avrupa piyasalarının pozitif görünümünü devam ettirdiğini kaydediyor.

Dün Almanya'da DAX endeksi günü yüzde 0,84 oranında yükselişle 7.244 puandan kapatırken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,60, İspanya'da IBEX 35 endeksi ise yüzde 0,90 oranında değer kazandı.

Yurt içinde ise İMKB 100 endeksinin 71.000 direncini bir kez daha denemesi ve üzerinde tutunamamasının ardından 2. seansta artan satış baskıları nedeniyle 70.000 desteğinin hemen altında kapanış yapıldı. Analistler 70.000 desteğinin kırıldığını söylemek için erken olduğunu, 70.000 - 71.000 bandı içindeki hareketin devam etmesinin beklenebileceğini kaydediyor.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, 3. Çeyrek konut satışları

10.00 Türkiye, TCMB eylül ayı Uluslararası yatırım pozisyonu

11.00 Almanya, kasım ayı IFO iş dünyası güven endeksi

Muhabir: Bekir Gürdamar

Yayıncı: Affan Kulunyar
Kaynak: AA