Kadınlar Şiddete Karşı Birleşti

İzmirli kadınlar, kadına yönelik şiddeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği yürüyüşle protesto etti.

Kadınlar Şiddete Karşı Birleşti
Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden Kültürpark’a kadar yürüyen kadınlar ellerinde “Şiddete hayır” dövizleri ile “Kadına yönelik şiddete dur demek, kadın cinayetlerini protesto etmek, dayanışmak ve güçlenmek için buradayız” dedi.

İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde de tiyatrocular ile birlikte sahneye çıkarak, şiddeti önlemenin yollarını aradı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanlığı Kadın Çalışmaları Şube Müdürlüğü ile İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi, “25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele Günü” kapsamında kadına yönelik şiddete dur demek, artan kadın cinayetlerini protesto etmek için bir dizi etkinlik düzenledi.

Kadın dernekleri temsilcileri ve üyeleri, İzmir Kent Konseyi ve kadın meclisleri üyeleri ve çok sayıda kadın Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden başlayarak İsmet İnönü Kültür Merkezi’ne kadar yürüdü. Etkinliklere İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu da katıldı.

Ellerinde “Şiddete hayır”, “Haklı Şiddet Olmaz” dövizleriyle yürüyen kadınlara İzmir Milletvekili Mustafa Moroğlu da destek verdi. Sokak tiyatrosu gösterisi ile şiddete uğramış kadınları canlandıran tiyatrocular büyük ilgi gördü.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Kadın - Erkek Eşitlik Birimi Sorumlusu ve Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Avukat Pelin Erda bir basın açıklaması yaparak, kadınlara yönelik şiddetin ortadan kaldırılması için çok yönlü bir mücadele gerektiğinin altını çizdi. Kadına yönelik şiddetin engellenmesinin bir devlet politikası olarak görülmesi gerektiğini söyleyen Erda, “Yapılan her düzenleme, alınan her karar kadınları özgürleştirmeye, önlerini açmaya, bedenleri ve hayatları üzerine söz haklarını kullanabilmelerine hizmet etmelidir. Kadınlar için, kadınlara rağmen ve kadınların aleyhine sonuçlara giden düzenlemelerin hiçbiri bizleri ileri taşımaz. Aksine kazanılmış olan haklarımızı geriletir ve inancımızı zedeler” diye konuştu.

Yürüyüşün ardından İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde 25 Kasım 1960’ta Dominik Cumhuriyeti’nde öldürülen 3 kız kardeşi konu alan “Kelebekler Özgürdür” filmi gösterildi.

“BÜYÜKŞEHİR YANINIZDA”

Günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun eşi Dr. Türkegül Kocaoğlu, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadına yönelik hizmet alanını her geçen gün genişlettiğini belirtti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kadın Danışma Merkezi ve Kadın Sığınma evi ile şiddete maruz kalmış kadınlara kucak açtığını belirten Kocaoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Yalnız kadın değil erkek de bilinçlendirilmeli, ön yargılarını yıkacak eğitimler almalıdır. Şiddete yol açan kadın -erkek eşitsizliği ile mücadele için, Kadın -Erkek Eşitlik Birimimiz hizmete girdi. Kadın Çalışma Şube Müdürlüğümüz kuruldu. İzmir Büyükşehir Belediyesi her zaman yanınızda. Size bir telefon mesafesindeyiz ve elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi.

Avukat Hülya Gülbahar, kadına yönelik şiddetin önlenmesi ile ilgili yeni yasal düzenlemeler hakkında bilgi verdi.

ŞİDDETE OYNAYARAK ÇÖZÜM ARADILAR

Panelin ardından Oyun Hamuru Tiyatro Grubu da “Forum Tiyatro” isimli bir gösteri yaptı. Eşinden şiddet görmüş, hastanede yatan ya da öldürülmüş kadınları canlandıran tiyatrocular salondaki seyircileri de oyunlarına dahil ettiler. Kadınlar şiddeti engellemek için kendi yöntemlerini sahnede canlandırdı .
Kaynak: İHA