Gaziosmanpaşa Belediyesi Vatandaşlara Aşure Dağıttı

Gaziosmanpaşa Belediyesi, Muharrem aynı nedeniyle ilçede 6 ayrı noktada vatandaşlara aşure dağıttı.

Gaziosmanpaşa Belediyesi Vatandaşlara Aşure Dağıttı
GOP Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, “Aşure Günü’nün İslam Âlemi’ne hayırlar getirmesini ve Aşure Günü’nün birlik ve dayanışmayı pekiştirici olmasını diliyorum” dedi.

Gaziosmanpaşa Belediyesi, İslam dünyasında kutsal aylardan birisi olarak kabul edilen Muharrem Ayı’nın 10’uncu gününde gerçekleştirdiği Aşure Günü’nde ilçedeki vatandaşlara aşure dağıttı.

Belediye, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Meydanı, Küçükköy Merkez Camii önü, Karlıtepe Dörtyol Camii önü, B.H.Paşa Mimar Sinan Camii önü, K.Karabekir Valide Camii önü ve Karadeniz Mahallesi Merkez Camii önünde başkan yardımcıları ve müdürler eşliğinde aşure dağıtımı gerçekleştirdi.

6 ayrı noktada 6 bin kişilik aşure dağıtımının gerçekleştirildiği Aşure Günü’nde, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Dr. Erhan Erol, belediye başkan yardımcısı Beyhan Ergin ve ilçe müftüsü İsa Gürler’in de katıldığı Cumhuriyet Meydanı’ndaki etkinliğe Gaziosmanpaşalılar yoğun ilgi gösterdi. Gaziosmanpaşa İlçe Müftüsü İsa Gürler’in Aşure Günü’nün anlam ve önemini anlattığı ve duaların edildiği Cumhuriyet Meydanı’ndaki dağıtım öncesinde konuşan Dr. Erhan Erol, İslam dünyası için kutsal sayılan bu günde, Gaziosmanpaşalılar ile birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade etti.

Erol, insanlar arasındaki sevgi, dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirmek amacıyla bu tür çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirterek, “Aşure Günü’nün İslam Âlemi’ne hayırlar getirmesini ve Aşure Günü’nün birlik ve dayanışmayı pekiştirici olmasını diliyorum” dedi.

AŞURE GELENEĞİ

Dini halk geleneğinde önemli bir yer tutan aşure, aynı zamanda Muharrem Ayı’nın 10. günü başlamak üzere daha sonraki günlerde de özel merasimle pişirilip, dağıtılan bir tatlının adı. Aşure, Osmanlı İmparatorluğu döneminde sarayda da pişirilen önemli bir yiyecek. Helvacılar nezaretindeki aşçılar ve kiler ağaları tarafından hazırlanan aşure, Muharrem ayının 10. gününden itibaren “aşure testisi” adı verilen özel kaplarla saray dairelerine ve halka birkaç gün süreyle dağıtılıyor. Anadolu'da zengin aileler ve esnaf teşkilatları tarafından pişirilen aşure, sebilciler ve halkın katıldığı törenlerle dağıtılıyor, bazı bölgelerde ise aşure dağıtımından sonra kurban kesiliyor. Bugün de aşure orucu tutmak ve dağıtmak yaşatılan bir gelenek olarak gözleniyor .
Kaynak: İHA