Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, Edirne'de Açıklaması

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, Balkanlar'a son yıllarda daha fazla önem verdiklerini söyledi.

Bakanlığın Edirne Temsilciliği'nin açılışı için geldiği Edirne'de, Vali Hasan Duruer'i ziyaret eden Koru, burada yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun talimatıyla bir yıl önce temsilciliğin kuruluş çalışmalarına başlandığını, çalışmaları kısa sürede tamamladıklarını anlattı.

Edirne'nin hem geçmişi hem de jeopolitik konumuyla önemli bir kent olduğunu vurgulayan Koru, şunları kaydetti:

''Edirne, bizim için çok önemli, Osmanlı'nın başkenti, Avrupa'ya açılan kapımız. Balkanlar'a son yıllarda daha fazla önem veriyoruz. Arzu ettik ki Balkanlar'la ilişkimizi Edirne üzerinden daha sağlıklı gerçekleştirelim. Hem de bölgedeki valilerimize hizmet edecek, onlarla birlikte çalışacak bir büromuz olsun istedik. Bu ilişkiler sadece siyasi değil, ekonomik olarak da gelişsin istiyoruz. Türkiye'de son yıllarda yaşanan ekonomik refah düzeyinin çevremizdeki ülkelere de yayılması için çalışmalar yapalım istiyoruz.''

Vali Duruer, ziyaretin anısına Bakan Yardımcısı Koru'ya Edirne gravürü bulunan seramik tabak, Koru da Duruer'e lale motifli gümüş tabak armağan etti.

-Edirne Belediyesi ziyareti-

Valiliğin ardından Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi'yi ziyaret eden Bakan Yardımcısı Koru, Edirne'deki temsilciliğin Türkiye'nin Balkanlar'la ilişkisini güçlendirmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Kendisinin de Balkanlı bir ailenin çocuğu olması dolayısıyla Edirne'nin kendisi için özel kentler arasında bulunduğuna dikkati çeken Koru, ''Anne, babam Balkanlar'dan Türkiye'ye gelmişler, o yüzden buralara hizmet sunarken ayrı bir zevk alıyoruz. Temsilciliğimiz ebediyen burada hizmet etmeye devam edecek, sizlerden de katkı bekliyoruz'' diye konuştu.

Sedefçi de Edirne'nin önemli bir şehir olduğunu, hem hükümetin hem Dışişleri Bakanlığı'nın hem de belediye olarak kendilerinin Balkanlar'ı daha fazla önemsediklerini dile getirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun isteğiyle, Edirne Belediyesi'nin Bulgaristan'ın Smolyan Belediyesi ile kardeş belediye olması için çalışma başlattıklarını anlatan Sedefçi, ''Oradaki soydaşlarımıza daha fazla sahip çıkma noktasında adımlarımızı atıyoruz'' ifadesini kullandı.

Bulgaristan'daki pek çok belediyeyle kardeş şehir protokolleri olmalarına rağmen, bazı belediyelerin yanlış kararları nedeniyle zaman zaman ilişkilerini dondurduklarını kaydeden Sedefçi, şöyle devam etti:

''Yambol Belediye Meclisi 1915 olaylarında Ermeni iddialarını tanınmıştı ancak Yambol halkı ve meclisi, radikal grupların baskısına rağmen ve bizim ilişkilerimizi dondurmamız üzerine, bunun yanlış bir karar olduğunu görerek, meclisin tanıma kararını geri çekti.

Yambol Belediye Meclisi'nin aldığı kararın diğer Bulgaristan'daki belediyelere de örnek olmasını diliyorum. Edirne'nin batıdaki serhat şehri, biz ülkemizin bütünlüğünden yanayız, soydaşlarımızla birlikte daha sıkı ilişkiler kurmaktan yanayız. Dışişleri Bakanlığımızla her zaman yan yanayız, temas halindeyiz''

Edirne Belediye Başkanı Sedefçi, Bakan Yardımcısı Koru'ya pehlivan heykelciği, Koru'da Sedefçi'ye lale motifli gümüş tabak hediye etti.

Muhabir: Salih Baran

Yayıncı: Kemal Kaymak
Kaynak: AA